„Administrația publică locală din România funcționează pe baza organizării administrativ-teritoriale stabilite în urmă cu 55 de ani, în vremea regimului comunist. Din 1968 s-au schimbat multe, iar AUR consideră că a venit momentul pentru o schimbare în România în organizarea Țării. S-au făcut și lucruri bune pe organizarea teritorială actuală, și lucruri mai puțin bune, dar realitățile actuale impun o schimbare, o actualizare. La această oră, la Parlament, la invitația AUR, are loc o dezbatere serioasă, aplicată, cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României, fiind invitați reprezentanți ai partidelor politice, atât de la Putere, cât și din Opoziție. În această săptămână, de la PSD până la PNL și USR, cu toții s-au exprimat de la tribuna Parlamentului cu privire la utilitatea acestei probleme. Astăzi vedem dacă sunt serioși, dacă chiar înțeleg că nu trebuie să mai așteptăm până în 2025 pentru a produce această schimbare absolut necesară.
Propunerea AUR este de a avea un primar doar dacă există 5.000 de locuitori. Propunem așadar reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale (UAT) de la 3.300, câte sunt în prezent, la 1.300. AUR propune și modificarea hotarelor județelor, încât să avem între 12 și 15 județe, în loc de 42, câte sunt în prezent. Respingem însă orice formă de regionalizare sau de separatism pe criteriu etnic, iar asta trebuie să ne ajute să gândim o administrație locală și centrală mai suplă“, a declarat coordonatorul AUR Dolj, Ionel Gheorghe.
Reforma administrativ-teritorială propusă de AUR: primării la minim 5.000 de locuitori și maxim 15 județe
Coordonatorul AUR Dolj, Ionel Gheorghe, susține că România are nevoie de o administrație mai suplă și mai eficientă, o reformă în acest sens fiind mai mult decât necesară, având în vedere că administrațiile locale funcționează pe baza organizării administrativ-teritoriale din vremea regimului comunist. El mai spune că Alianța pentru Unirea Românilor are o propunere care ar reduce numărul de unități administrativ-teritoriale de la 3.300, câte sunt în prezent, la 1.300, însă partidele de la guvernare se opun unui astfel de modificări.