Vâlcea: Charlie Ottley a început filmările pentru un  documentar despre Oltenia de sub Munte  

Charlie Ottley, jurnalist, poet, realizator britanic, cunoscut pe întreg mapamondul pentru documentarele sale de călătorie, a început filmările și producția pentru un documentar dedicat Olteniei de sub Munte, o zonă din județul Vâlcea înţesată de frumuseţi naturale dar şi de obiective istorice. Situată în partea vestică a Vâlcii, Oltenia de sub Munte este aspirantă la satutul de Geoparc UNESCO.

0
qrf

”Am început filmările și producția pentru un film dedicat Olteniei de sub Munte cu echipa lui Charlie Ottley.

Prin acest film, care va fi gata în mai 2024, vom arăta diversitatea fantastică a teritoriului geoparcului: patrimoniu natural și cultural local, oamenii locului și creațiile lor autentice”, a anunțat activistul de mediu şi geologul Florin Stoican, administrator al grupului Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant UNESCO.

Fascinanta Oltenie de sub Munte

În iunie 2020, Asociația Kogayon al cărei președinte este Florin Stoican,  a demarat  oficial demersurile pentru obținerea satutului de Geoparc UNESCO pentru Oltenia de sub Munte, prin transmiterea  scrisorii de intenție.Candidatura este susținută de către Comisia Națională a României pentru UNESCO și cei 60 de parteneri ai proiectului.

Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte are o suprafață de 635,6 kilometri pătrați și se întinde pe teritoriul a șase  localități din județul Vâlcea (Vaideeni, Horezu, Costești, Bărbătești, Stoenești și Băile Olănești), în care sunt 41 de sate. Cuprinde opt  arii naturale protejate: un parc național( Buila Vânturarița) suprapus cu două situri Natura 2000 și 15 rezervații naturale. De asemenea înglobează  40 de geosituri (geologice și geomorfologice) și 65 situri culturale și pentru biodiversitate. Aici se află singurul monument istoric din Oltenia, înscris  în Patrimoniul UNESCO – Mănăstirea Hurezi, alături de meşteşugul ceramiştilor din satul Olari, inclus, de asemenea, în patrimoniul mondial; unicul muzeu din Europa destinat „pietrelor vii“ – Rezervaţia Naturală Muzeul Trovanţilor din Costeşti, cea mai veche culă din România, Cula Greceanu, parte a Complexului Muzeal de la Măldăreşti; staţiunea balneoclimaterică cu cele mai multe izvoare minerale din ţara noastră, Băile Olăneşti, precum şi cea mai veche biserică din lemn de la sud de Carpaţi – Mariţa din Vaideeni.

Îndrăgostit de România și de o româncă

Călător împătimit și  prezentator itinerant de Travel Channel,  Charlie Ottley a ajuns în România  în 2010, țară de care spune că  s-a îndrăgostit definitiv. Așa că s-a tot întors și a făcut o emisiune numită Wild Carpathia, apoi a mai realizat încă două, apoi a strâns bani cu o campanie de crowdfunding pentru Wild Carpathia 4. A primit finanțare pentru a face Flavours of Romania, primul sezon, care a avut un imens succes. Între timp, s-a îndrăgostit de o româncă, Oana, alături de care locuiește de trei ani la  Șirnea-Brașov.  

Facebook Comments