Modelul viitoarei unități medicale a fost prezentat astăzi, în cadru restrâns, aproape în șoaptă, la Craiova, reprezentanților sistemului medical din județ și autorităților locale, în frunte cu primarul Lia Olguța Vasilescu și președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
Drept dovadă că „Urgență” e deocamdată doar un cuvânt pe coperta proiectului stă faptul că actuala tentativă de edificare a spitalului regional destinat Olteniei a demarat în 2018, după o idee mai veche datând din vremea guvernării PNL din 2007. Reprezentanții ministeriali sosiți la Craiova păreau însă optimiști cu privire le evoluția ulterioară a proiectului. Acesta a fost spart în mai multe bucăți cărora le corespund mai multe licitații ce stau să fie lansate în sistemul electronic de achiziții publice. Cu puțin noroc lucrările efective ar putea demara anul viitor iar termenul de finalizare de 31 decembrie 2026 ar putea fi chiar respectat, o raritate în materie în România.

Optimistul bucureștenilor pare împăprtășit și de capii administrației doljene. „Partea mai grea a trecut! Oricine a lucrat cu fonduri europene știe că orice proiect serios se realizează în aproximativ 7 ani, din care partea cea mai mare de timp este consumată cu obținerea documentației, a avizelor, cu proiectarea și altele de acest gen. Așa se lucrează cu fondurile europene. Propunerea noastră inițială era de realizare a acestui obiectiv prin intermediul CNI, care are o procedură mai simplă și se mișcă mult mai repede, cum s-au mișcat, spre exemplu, cu construirea stadionului din Craiova. N-a fost să fie, asta e situația, oricum ne bucurăm că acum partea cea mai grea a trecut, urmează execuția”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
La rândul său, șeful CJ Dolj, Cosmin Vasile, și-a permis câteva sugestii pentru creștere ritmului în care contractele de execuție sunt licitate și atribuite, invocând experiența în domeniu a CJ Dolj. Instituția respectivă are de altfel și partea sa de executat la proiectul de spital, angajându-se să asigure legătura rutieră cu drumul expres Craiova – Pitești.




Clădirea principală a SRU CRAIOVA va avea 8 niveluri: subsol, demisol, parter, 4 etaje și etaj tehnic. Subsolul, demisolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii. De la etajul 2 până la etajul 4 sunt delimitate cele 5 turnuri de spitalizare iar la etajul 5, în fiecare turn, sunt prevăzute spații tehnice. Suprafața construită desfășurată va fi de 226.427,11 mp (incluzând terasele circulabile și necirculabile). Spitalul va avea 1567 locuri de parcare (1011 exterioare și 556 subterane), iar în proiectare s-a pus accent pe utilizarea energiei regenerabile.
Spitalul va funcționa după un model de operare bazat pe centre clinice:
Centrul pentru cap și gât: neurologie și unitate AVC, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilofacială;
Centrul cardio-toracic: pneumologie, cardiologie, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară;
Centrul abdominal: gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală, transplant și oncologie;
Centrul pentru articulații, coloană vertebrală și traumă: ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, unitate pentru arsuri, chirurgie vasculară;
Centrul de medicină internă: boli metabolice și endocrinologie, medicină internă, hematologie, oncologie, terapie intensivă;
Centrul pentru mamă și copil: obstetrică și ginecologie, pediatrie, chirurgie pediatrică, neonatologie, terapie intensivă pediatrică, oncologie pediatrică.
Primul contract din serie, pentru împrejmuirea terenului, excavații și organizarea de șantier urma să fie postat astăzi în sistemul electronic de achiziții publice.
Valoarea totală a proiectului este de 2.847.124.805,37 lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR este 223.320.500,00 lei.