miercuri, martie 26, 2025

Craiova: Lăsați turiștii să vină la mine! Pe jos sau cu transportul în comun

Primăria Craiova pare să fi găsit ultimul ghimpe ce stătea în coasta dezvoltării turismului: o prevedere care obliga investitorii din industria hotelieră să asigure locuri de parcare în funcție de numărul de camere de cazare construite. Un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică le reduce la jumătate obligațiile.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Proiectul a fost postat zilele trecute pe site-ul Primăriei Craiova și dă timp tuturor celor interesați să-și formuleze propunerile și amendamentele până pe data de 10 octombrie, când consultarea publică e declarată oficial închisă. De menționat că tot primăria a impus obligațiile pentru constructori în privința asigurării locurilor de parcare, printr-un regulament adoptat în urmă cu doi ani. Acum se cere modificarea acestuia pentru că „produce efecte”, respectiv „creează impedimente” în autorizarea de noi hoteluri. „Regulamentul local de urbanism privind dimensionarea locurilor de parcări în funcție de destinația și dimensiunile investiției produce efecte față de autorizarea lucrărilor de construcții noi și de schimbarea destinației construcțiilor existente. Ulterior adoptării actului administrativ de autoritate HCL 489/221 privind aprobarea regulamentului local privind dimensionarea numărului de parcări în funcție de destinația și dimensiunile investiției în municipiul Craiova, a fost elaborată o prevedere în politica parcărilor la nivelul municipiului Craiova. Se identifică necesitatea diminuării numărului locurilor de parcare în vederea realizării investițiilor, în special a celor care vizează domeniul hotelier. O astfel de măsură, pe lângă faptul că elimină impedimentele în obținerea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, încurajează utilizarea multimodală a spațiului prin măsuri de creștere a atractivității transportului public ca alternativă de deplasare în vederea utilizării eficiente a spațiului”, se arată în raportul întocmit de funcționarii Primăriei Craiova.

Craiova, prea atractivă ca să vii cu mașina

Potrivit documentului întocmit de omenii primăriei, tot din conținutul politicii de parcare, invocată dar neprezentată public, „rezultă restructurarea normelor de parcare pentru unitățile hoteliere în funcție de capacitatea de cazare în sensul în care turistul nu are nevoie de un loc special dedicat, reușind să utilizeze parcări amenajate pentru alte tipuri de utilizatori”. Reprezentanții primăriei evocă și „o serie de măsuri pentru eficientizarea parcărilor”, precum HCL nr. 73/2019 prin care au fost aprobate regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public și planul de mobilitate urbană durabilă în baza căruia „au fost demarate proceduri investiționale pentru realizarea de noi locuri de parcare”. Asta, deși hotărârea mai sus menționată nu a mărit numărul locurilor de parcare existente, ci doar a impus taxarea unora dintre ele pentru parcarea ocazională, iar niciuna din „procedurile investiționale” nu a fost dusă la bun sfârșit. Edilii păstrează pentru sfârșit argumentul suprem: „Municipiul Craiova capătă anual o sporită activitate turistică, sens în care trebuie să sprijine investitorii din industria hotelieră”.

Politica de parcare „Back to Văcăroiu”

Ca atare, obligațiile constructorilor de hoteluri sunt reduse la jumătate, mai precis la nivelul prevăzut de un act normativ vechi de numai 27 de ani. „În atare situație, se impune modificarea articolului 13 din regulamentul local de urbanism aprobat de HCL 489/2021 privind dimensiunile, numărul de parcări în funcție de destinația și de dimensiunile investițiilor în municipiul Craiova, în sensul diminuării locurilor de parcare însă în limita stabilită de regulamentul general de urbanism aprobat prin HG nr. 525/1996 după cum urmează: Articolul 13 (1) Pentru toate categoriile de construcții de turism vor fi prevăzute locuri de parcare în funcție de tipul de clădire și de categorie după cum urmează: a) pentru hotel, apart-hotel, motel, pensiune, hostel, numărul locurilor de parcare va fi 50% din numărul de camere; b) pentru hotel, apart-hotel, hostel se va prevedea câte un loc de parcare dimensionat pentru autocare la fiecare 40 de camere; c) pentru fiecare dintre funcțiile descrise se va prevedea un spor de 10% locuri de parcare pentru personalul propriu, aprovizionare, întreținere, intervenție; d) locurile de parcare se vor amenaja astfel încât să se poată asigura la sol o suprafață destinată spațiilor verzi de minimum 25% din suprafața terenului”, se arată în proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Regulamentul aflat în vigoare la ora actuală prevede un număr de locuri de parcare egal cu numărul de camere de cazare construite și câte un loc de parcare dimensionat pentru autocare la fiecare 20 de camere.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

A fost votat bugetul județului Vâlcea: 203 milioane euro, mai mic față de bugetul pe 2024

“   1.017.746.300 lei (cca 203 milioane euro) este cuantumul Bugetului pe anul 2025, ușor mai mic față de bugetul...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI