PUZ-ul lui Pupăză, analizat de magistrații Tribunalului Dolj

La aproape un an de când am scris în exclusivitate că Planul Urbanistic Zonal al comunei Cârcea, prin care terenurile deținute de primarul Valerică Pupăză și apropiații săi au intrat în intravilanul localității, Ministerul Apărării Naționale invocă în instanță acest considerent pentru a anula autorizația de construcție a depozitului logistic construit de LIDL pe terenurile cumpărate de la edil.

0

La ultimul termen de judecată în procesul în care se solicită desființarea autorizației, juriștii ministerului au depus o solicitare în acest sens, motiv pentru care instanța a acordat un nou termen pentru a se analiza noile solicitări ale instituției. „Da, este adevărat, noi considerăm că acel PUZ, în baza căruia a fost emisă autorizația pentru construcția depozitului logistic LIDL, a fost eliberat fără respectarea normelor legale în vigoare. Primăria era obligată prin lege să ne solicite un aviz, lucru care nu l-a făcut“, ne-au declarat surse din cadrul Direcției Juridice a Statului Major al Forțelor Armate Române.

În noiembrie anul trecut, am scris pentru prima dată despre ilegalitatea PUZ-ului prin care primarul Pupăză și-a introdus în intravilan o parte din terenurile pe care le deținea. Documentul a fost realizat în 2013, fără însă a fi solicitat și MApN-ului un aviz, așa cum erau obligați de lege având în vedere faptul că ministerul deținea o bază militară în acea zonă. Am solicitat atunci ministerului să ne spună dacă au eliberat vreun aviz în aceste sens, iar răspunsul a fost clar și fără echivoc: „Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că în urma consultării arhivei electronice deținute pentru perioada 2013-2014, nu au fost identificate avize emise de Statul Major al Apărării referitoare la documentații de urbanism, faza PUZ, aferente terenurilor situate pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea, județul Dolj“. Respectivul PUZ a fost adoptat printr-o hotărâre a Consiliului Local al comunei Cârcea în 2014, fără a se face vreo referire la unitatea militară existentă în zonă.

Acum, la mai bine de șase luni de când am scris prima dată despre acest lucru, MApN pare să fi înțeles gravitatea demersurilor primarului și a decis să acționeze în consecință. Dacă instanța va considera că PUZ-ul este ilegal întocmit, atunci în mod automat și autorizația de construcție a Centrului Logistic LIDL va fi nulă de drept, iar construcțiile ilegale vor trebui puse la pământ. Evident, în acest caz, LIDL România va fi îndreptățită să-i solicite lui Pupăză returnarea milioanelor de euro, moment în care județul Dolj va fi zguduit de un scandal fără precedent, având în vedere că mai multe instituții sunt în culpă cu eliberarea ilegală a autorizației de construcție a depozitului. „Nu voi lăsă lucrurile așa, iau pe mulți după mine“, s-ar fi pronunțat nu cu mult timp în urmă Valerică Pupăză, încercând să pună presiune pe anumite persoane implicate în această afacere urât mirositoare.

Facebook Comments