sâmbătă, aprilie 26, 2025
Bunurile locuitorului celui mai mare oraș al Olteniei, la cheremul hoților și criminalilor

Craiova, sat fără „câini de pază“, dar cu salarii de merit pentru „plimbătorii“ de hârtii

La mijlocul lunii mai, Craiova făcea iarăși înconjurul buletinelor de știri ale televiziunilor naționale după ce, în noaptea de 14 spre 15, în cel mai mare cartier al orașului, nu mai puțin de 22 de autoturisme au fost sparte de hoți, care au sustras din ele tot ce le-a căzut în mână. În goana după următoarea știre care să facă audiență, „epidemia“ de furturi care lovise Cetatea Băniei a fost rapid uitată. Din păcate pentru craioveni, episodul din Craiovița Nouă nu a fost un incident izolat, ci este efectul unei probleme extrem de grave – lipsa polițiștilor din stradă. Pentru că puțini sunt cei care știu că, de foarte mult timp, în fiecare noapte, Craiova este „păzită“ de numai 12 patrule, câte două pentru fiecare dintre cele șase secții ale orașului.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Nu trebuie să fii un specialist pentru a observa că, pe măsura trecerii timpului, pe străzile Craiovei au patrulat tot mai puțini polițiști. Această problemă este chiar mai accentuată pe timpul nopții, atunci când numărul acestora scade drastic. Mai exact, în fiecare seară, străzile municipiului sunt „păzite“ de 12 patrule, câte două pentru fiecare secție, cărora li se adaugă două echipaje de la Poliția Rutieră. Vorbim, așadar, de mai puțin de 30 de polițiști care trebuie să acopere un oraș cu peste 230.000 de locuitori. „Ar fi greșit să spunem că sunt puțini polițiști în stradă. Când ai doar două patrule pe fiecare secție, poți spune că nu ai aproape deloc prezență în stradă pe timpul nopții. 12 patrule pentru un oraș precum Craiova este ridicol. Gândiți-vă că acești 24 de agenți trebuie să asigure și apelurile la 112. Este o realitate șocantă, dar nimeni nu pare interesat de acest subiect. Normal că lipsa polițiștilor pe străzi, mai ales în cartierele mari, cu populație numeroasă, reprezintă un impuls pentru infractori. Cum să descurajezi când tu ai patru agenți la un cartier de câteva zeci de mii de cetățeni?“, se întreabă, evident retoric, un angajat al IPJ Dolj, care dorește să își păstreze anonimatul.

S-au golit străzile, s-au umplut birourile

Ca să înțelegem mai bine cât de mult s-a înrăutățit situația când vine vorba despre siguranța orașului, putem să ne uităm cu câțiva ani în urmă, atunci când, în fiecare noapte, pe străzile Craiovei erau peste 200 de patrule, formate dintr-un polițist și un jandarm. Și asta în condițiile în care, la nivelul anilor 2000, suprafața orașului era mult redusă. „Este de notorietate faptul că orașul s-a extins foarte mult. Au apărut noi cartiere de blocuri și case, străzi noi… Or, în loc să crească numărul patrulelor, așa cum ar fi normal, din moment ce trebuie să acoperi o zonă mai mare, la noi numărul agenților care trebuie să iasă pe străzi a scăzut dramatic. Este ilogic, dar asta a fost politica IPJ Dolj în ultimii 20 de ani“, mai spune polițistul.
Principalul motiv pentru care am ajuns azi în situația în care avem câte o patrulă de poliție la aproape 20.000 de locuitori este „eterna și fascinanta“ reorganizare a Poliției Române care a sacrificat mereu posturi de la baza piramidei organizatorice, adică agenții de la Ordine Publică, pentru a face loc unor posturi călduțe în spatele birourilor pentru personalul cu program de la 8:00 la 16:00.

Salariile de merit, doar pentru „gulerele albe“

„Așa cum deja ne-am obișnuit în ultimii doi anișori, de când a fost instalat numitul în funcție (comisarul-șef Laurențiu Dumitrescu, împuternicit la comanda IPJ Dolj n.red.), printr-o dispoziție dată de cineva care a lucrat în DOS (Direcția de Operațiuni Speciale n.red.), aceste lucrături de excepție sunt acordate ca ajutor de pensie celor care au abonament, unora care împing aerul pe holurile reședinței, șefilor și, în ultimul rând, polițiștilor care chiar muncesc!“, comentează Sindicatul Polițiștilor Dolj, pe pagina sa oficială de Facebook, noua împărțire a salariilor de excelență dispusă în această lună de comandantul IPJ Dolj. Ca și în trecut, și acum polițiștii din stradă, deși poate cei mai importanți ca activitate, au fost vitregiți de împărțeala făcută, doar doi agenți de stradă, unul de la Rutieră și unul de la Secția II, primind această distincție. În total, în această lună au fost acordate 36 de astfel de salarii pentru lucrări de excelență sau salarii de excelență în IPJ Dolj, fiecare dintre ele însemnând un spor de 30% – 50% la salariul de bază pe o perioadă de șase luni. „Polițiștii din prima linie privesc cu neîncredere spre stelarii care acordă aceste sporuri purtătorilor de ținută de polițist care riscă eventual să își fractureze un degețel în tastatura calculatorului, să se taie în colțul unei coli format A4, să își rupă o unghiuță în cartele de acces sau să alunece pe scările proaspăt spălate la reședință! Oare care sunt lucrările de excepție făurite de purtătorul de vorbe? Atunci când acorzi salariu pentru lucrări de excepție doar unui agent din cadrul Biroului Rutier și unui agent din cadrul Secției 2 de la ordine publică, ce semnal dai tu ca manager? Polițiștii din stradă au fost aproape uitați, purtătorii de vorbe și de uniforme, premiați! A câta oară?“, se mai menționează în comunicatul dat publicității de Sindicatul Polițiștilor Dolj. Sătui de prestația lamentabilă a fostului ministru Lucian Bode, polițiștii doljeni trag nădejde ca măcar actualul ministru, Cătălin Predoiu, să încerce să facă puțină curățenie în ograda poliției române. Ei fac și un apel public către liberal în speranța că, măcar în al unsprezecelea ceas, va înțelege criza gravă în care se găsește una dintre cele mai importante instituții publice românești: „Domnule ministru Cătălin Predoiu, noi, polițiștii din stradă, care ne-am clădit cariera cu lacrimi și sânge, ne dorim o Poliție Română cu coloană vertebrală, nu obedientă și cocoșată în fața oamenilor politici! O Poliție Română în care în funcții de conducere să ajungă polițiștii care merită și care respectă pașii în carieră! O Poliție Română al cărei șef a lucrat în stradă și este absolvent al Academiei de Poliție, licențiat în drept!

Foaie verde de dudău, o să fie și mai… „bine“

Din păcate, nu pare că la capătul tunelului s-ar ivi, prea curând, vreo luminiță. Este de notorietate faptul că, în acest an, pentru prima oară în istoria modernă a României, numărul tinerilor care doresc să urmeze o carieră în Poliție a fost mai mic decât numărul de locuri în școlile de profil. Situația a fost caracterizată ca fiind dezastruoasă de către reprezentanții celui mai mare sindicat din Poliția Română. „Atragem atenția de atâția ani că suntem în cădere liberă! De câteva zile am început să ne zdrobim de fundul prăpastiei! La școlile MAI înregistrăm cea mai neagră perioadă din istoria lor. Au avut loc examenele, pentru că oricum nu mai erau concursuri, iar dezastrul este total“, anunțau reprezentanții Sindicatul National al Polițiștilor (SNPPC) la scurt timp după ce a ieșit la iveală că procentul de ocupare a locurilor la școlile de poliție în acest an a fost de aproximativ 60%.
Cu alte cuvinte, dincolo de faptul că, așa cum recunoștea inclusiv fostul ministru Lucian Bode, MAI se confruntă deja cu un deficit de peste 30.000 de angajați, lucrurile se vor complica și mai tare din moment ce și numărul viitorilor absolvenți ai școlilor de poliție va scădea brusc în următorii ani.

Conducerea IPJ Dolj este în aer

Ca și cum problemele n-ar fi fost de-ajuns, în ceea ce privește Doljul există și un „factor agravant“. Vorbim, desigur, despre lipsa de legitimitate a conducerii actuale a Inspectoratului, asigurată, printr-un nesfârșit interimat de mai bine de trei ani. Dacă mai amintim aici că actualul „delegat“ care ocupă funcția de inspector-șef al IPJ Dolj, comisarul-șef Laurențiu Dumitrescu, a picat cu nota 5,7 concursul pentru șefia instituției, înțelegem de ce am ajuns în situația în care siguranța craiovenilor este, cel mult, doar o noțiune abstractă.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Primăria Craiova își deschide și centrul destinat turiștilor

Primăria Craiova a efectuat în ultima perioadă două achiziții publice de mobilier destinate strict amenajării centrului destinat turiștilor. „Pentru amenajarea...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI