Vâlcea: Moartea tânărului care și-a dat foc grăbește adoptarea legii ”Fără păcănele lângă școli”

Tragedia tânărului în vârstă de 19 ani din Râmnicu Vâlcea, care a murit după ce și-a dat foc, una dintre posibilele cauze fiind o sumă de bani pierdută la jocurile de noroc, ajunge în Parlamentul României. Deputatul USR Diana Stoica a cerut ca proiectul de lege ”Fără păcănele lângă școli” să fie adoptat într-o ședință de urgență a Camerei Deputaților și a anunțat că va fi dedicat memoriei lui Alexandru.

0

Proiectul USR a fost adoptat în Senat în luna martie, Camera Deputaților fiind for decizional. Potrivit noilor prevederi, pe o  distanţă de 300 de metri pietonali faţă de instituţiile de învăţământ  sunt  interzise spaţiile în care se desfăşoară jocuri de noroc. De asemenea, aceste jocuri nu vor mai putea  să fie funcţionale în baruri.

„În această dimineață un copil de 19 ani și-a dat foc. A ars de viu și a murit. În fața unei săli de păcănele, care este fix lângă liceul unde el a învățat. Dumnezeu să îl odihnească și să îi ajute pe părinții săi în aceste clipe de neimaginat. Îl chema Alexandru și era la începutul vieții.

Cu greu am scris următoarele rânduri, și am decis să o fac tocmai pentru că este urgent să schimbăm ceva ACUM pentru a preveni astfel de tragedii de neimaginat.

Din presă am aflat primele informații din anchetă, că îl chema Alexandru și că motivul sinuciderii prin auto-incendiere ar fi unul crunt: a pierdut 3.000 de lei la păcănele cu o seară înainte.

Nu avem de unde să știm ce a fost în sufletul lui de a ajuns să ia această decizie. Am urmărit cu greu video în care el și-a luat viața. Chinurile prin care a trecut sunt de neconceput.

Ce știm cu toții (sau ar trebui să înțelegem acum, în ultimul ceas) este că patima jocurilor de noroc DISTRUGE MINȚI, DISTRUGE FAMILII și DISTRUGE VIEȚI. Și din păcate, astăzi a mai luat una.

?Această tragedie ne-a izbit mai tare decât toate cele care ne-au motivat să inițiem proiectul de lege Fără păcănele lângă școli. De aceea, împreună cu cei doi colegi co-inițiatori, Filip Havarneanu și Sebastian Cernic, am decis să dedicăm acest proiect de lege în memoria lui Alexandru, acest suflet aflat la început de drum, care a plecat prea repede și cu prea multă suferință dintre noi.

Fac un apel către toți cei care au cunoscuți care suferă de această patimă să nu îi lase singuri. Să fie alături de ei, să nu îi judece și să îi ajute să iasă învingători din această luptă cu patima jocurilor de noroc. Este mult mai greu decât ne putem imagina. Cu atât mai greu pentru copii.

Fac un apel către presă, să nu lase să treacă neobservată această tragedie înfiorătoare.

Fac un apel către colegii parlamentari să adoptăm de urgență Legea Fără păcănele lângă școli. O putem face mâine, într-o ședință extraordinară.”, potrivit deputatului Diana Stoica, inițiatoare a acestui proiect de lege.

Facebook Comments