Rezultate deosebite la inflație în actualul cincinal
Parcarea de la Aeroport nu s-a făcut încă, dar măcar și-a dublat valoarea

Pusă pe lista de investiții de patru ani, noua parcare a Aeroportului Internațional Craiova intră din nou în licitație, de data aceasta pentru o sumă dublă faţă de cea estimată în trecut de autoritatea contractantă. Mai marii Consiliului Județean sunt gată să cheltuiască 4 milioane de lei în trei luni pentru încă 189 de locuri de parcare lângă poarta aeriană a Olteniei.

0

Consiliul Județean Dolj a lansat marți, 23 mai, procedura de achiziție publică pentru „execuţia lucrărilor de modernizare şi extindere a parcării Aeroportului Internaţional Craiova, situat în partea nord-estică a intravilanului Municipiului Craiova, în conformitate cu Proiectului Tehnic elaborat de SC GETRIX SA CRAIOVA”. Administrația județeană a decis să demareze licitația în procedură simplificată, scurtând astfel termenele până la atribuirea contractului, a cărui valoare este estimată la 4.256.237 de lei noi, fără TVA. Graba pare justificată, mai ales că e vorba de un proiect care trenează de vreo patru ani, primele demersuri în acest sens fiind întreprinse de reprezentanții Consiliului Județean încă din 2019. Cei drept, mai marii județului au licitat lucrarea la finele lui 2019 și au atribuit-o la începutul anului următor, însă contractul a fost reziliat și procedura anulată după explozia generalizată a prețurilor, generată de perioada de pandemie și suita de crize care i-a urmat. Între timp, CJ Dolj a reușit să demareze și să finalizeze un proiect de modernizare și extindere a Aeroportului din fonduri proprii și să demareze încă unul, pe bani europeni, programat să se finalizeze la începutul anului viitor, doar la capitolul parcări rămăsese codaș. Acum licitația este reluată, într-o nouă prezentare, adică, în principiu, la o altă valoare. Una mult mai mare. Față de varianta 2019, licitația de acum are o valoare aproape dublă.

189 de locuri de parcare, cu stații de încărcare electrice și sârmă ghimpată

Potrivit documentației postate de reprezentanții CJ Dolj în sistemul electronic de achiziții publice, obiectul contractului îl reprezintă „execuţia lucrărilor de modernizare şi extindere a parcării situate în partea nord-estică a intravilanului municipiului Craiova – Aeroportul Internaţional Craiova. Lucrările propuse privesc: – Execuţia unui număr total de 189 de locuri de parcare – Sistem de supraveghere video adaptat la sistemul de supraveghere al Aeroportului, prevăzut cu camere exterioare de luat vederi cu rotire la 360 grade, cu monitorizare pe timp de zi şi de noapte. Acest sistem va fi compatibil şi se va interconecta la sistemul de supraveghere video ce deserveşte Aeroportul.  – Staţii de încărcare maşini electrice – Se propune montarea a două staţii de încărcare curent alternativ pentru instalare în exterior cu conexiune 380 V – 22kW precum şi tubulatura de protecţie pentru cablarea ulterioară a unui număr suplimentar de 17 locuri de parcare, totalizând 10% din numărul de locuri de parcare. (…) Durata estimată pentru execuția acestor lucrări este de 100 de zile”.
Printre facilitățile solicitate constructorului se numără și montarea unui sistem de parcare automată prevăzut cu terminale de intrare-ieşire, case automate şi/sau asistate cu operator, bariere şi panouri de afişare a informaţiilor, a unui sistem de iluminat exterior cu stâlpi metalici pe partea de nord, sud, vest şi est. Potrivit caietului de sarcini, se va realiza semnalizarea prin marcare pentru zi (balize, vopsire) si balizare pentru noapte (lumini), a obstacolelor care depăşesc suprafeţele de limitare stabilite, inclusiv ale stâlpilor de iluminat, mijloacele vizuale utilizate (marcaje, panouri, balize, lumini) trebuind să fie conforme cu prevederile reglementărilor aeronautice de profil, iar sistemul să funcţioneze automat zi/noapte. Pe lângă bariere și sistemul de supraveghere video, mașinile parcate la aeroport vor beneficia și de alte sisteme de protecție, mergând până la sârma ghimpată. „Împrejmuire parcare cu stâlpi din ţeavă rectangulară 60x60x4mm montaţi în beton, plasă de sârmă bordurată 2.5x2m şi înălţat cu plasă ghimpată tip NATO pe h = 0.60 cm. Se va realiza un sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale prin rigole carosabile, racordate la reţeaua de canalizare existentă în zonă. Siguranţa circulaţiei – Se vor marca cu vopsea reflectorizantă traseele de circulaţie şi delimitarea locurilor de parcare. De asemenea, semnalizarea rutieră se va face conform Planului avizat de Poliţia rutieră”, se arată în documentația elaborată de funcționarii CJ Dolj.  

Facebook Comments