Drăgășani va avea 16 insule ecologice digitalizate pentru colectarea inteligentă a deșeurilor

Municipiul Drăgășani, județul Vâlcea, va avea până la 31 decembrie anul viitor 16 insule ecologice digitalizate. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

0

Primarul Cristian Nedelcu a declarat că valoarea totală a acestui proiect este de 1.371.778,73 lei, iar valoarea totală a finanțării nerambursabile se ridică la 1.141.324 lei – echivalentul a 232.000 de euro, la care se adaugă TVA-ul aferent. „Prin acest proiect vor fi înființate 16 insule ecologice digitalizate (insule subterane închise cu cinci containere, fiecare pentru toate cele cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton). Insulele ecologice vor funcționa pe bază de carduri de acces, echipamente care vor împiedica depozitarea deşeurilor în alte locuri decât cele special amenajate, situate în apropierea locuinţelor cetăţenilor.
Prin proiect vor fi implementate soluții inteligente de colectare a deșeurilor în containerele din insulele ecologice:
– senzori inteligenți de măsurare a nivelului de umplere și monitorizare a tipurilor de deșeuri;
– gestionarea digitală de la distanță a accesului la containere, facilitând introducerea sistemului PAYT (Pay as you throw);
– soluții de planificare care automatizează gestionarea rutelor de colectare a deșeurilor”, potrivit edilului.

Aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026. Bugetul din PNRR alocat acestor investiții este de 200,1 mil. EUR.

Facebook Comments