Universitatea din Craiova a pus la pământ un imobil pe care avea autorizație să-l modernizeze
Complexul „Sfântul Ierarh Calinic“, construit pe ilegalități

După 30 de ani de democrație sălbatică, puține sunt lucrurile care mai reușesc să șocheze. Obișnuiți deja cu disprețul față de legi pe care-l afișează mulți dintre cetățeni ori chiar instituțiile statului, am ajuns imuni la neregulile și ilegalitățile care se petrec zilnic în jurul nostru. Și totuși, din când în când mai apare câte-o situație atât de scandaloasă încât ajungi să te întrebi dacă (mai) trăiești într-o țară europeană sau într-un stat din lumea a treia. O astfel de situație se petrece în aceste zile chiar în mijlocul Băniei, acolo unde Universitatea din Craiova, instituția de învățământ superior fanion a Olteniei, a demolat un imobil pe care obținuse autorizație să-l modernizeze. Și mai grav este că imobilul se afla în zona de protecție a „Casei Glogoveanu“, aflat pe lista Monumentelor Istorice.

0

În primăvara anului 2021, conducerea Universității din Craiova anunța cu emfază că instituția a primit o finanțare nerambursabilă în valoare de 6 milioane de euro pentru proiectul „Consolidarea, reabilitarea, extinderea (cu modificarea regimului general de înălțime la Sp+P+2), modernizarea şi dotarea complexului de cercetare şi activități conexe Sfântul Ierarh Calinic“. Mai exact, proiectul viza amenajarea  unui complex de cercetare şi activități conexe, de care ar fi trebuit să beneficieze Facultatea de Teologie. Locația viitorului centru de „rugăciune academică“ urma să fie în apropierea Facultății de Agronomie și a părculețului Mihai Bravu. Mai exact, este vorba despre un teren+imobil situate pe strada Libertății, care, conform certificatului de urbanism, se află „în zonă protecție monument istoric poz.133, cod DJ-II-m-A-07950 Casa Glogoveanu» – conform Lista Monumentelor Istorice din Ordinul nr. 2828/2015 al Ministerului Culturii și Cultelor și imobil aflat în zonă protej. a monum. istorice, poz.100, cod DJ-II-a-A-08068“.

Autorizația de construire, obținută doi ani mai târziu

În ultimele zile ale anului trecut, Universitatea din Craiova obține autorizația de construire nr. 1391 din 12.12.2022, care prevede „CONSOLIDAREA, REABILITAREA, EXTINDEREA (CU MODIFICAREA REGIMULUI GENERAL DE ÎNĂLŢIME LA Sp+P+2), MODERNIZAREA ŞI DOTAREA COMPLEXULUI DE CERCETARE ŞI ACTIVITĂŢI CONEXE «SFÂNTUL IERARH CALINIC»”. Trei luni mai târziu, în data de 13 martie, pe șantier își fac apariția muncitorii și utilajele, care ar fi trebuit, în termen de 24 de luni, să transforme clădirea existentă pe terenul de peste 2.200 de metri într-un spațiu dotat cu ateliere de restaurare, săli de curs, amfiteatru, paraclis, sală de mese, spaţii individuale de studiu pentru cadre didactice şi cercetători, precum spaţii pentru administraţie şi spaţii tehnice.

Reabilitarea a început cu… demolarea

Imobilul (foto stânga) a dispărut complet după reabilitare (foto dreapta)

Doar că, în ciuda autorizației de construire, care prevedea reabilitarea și modernizarea imobilului, firma care se ocupă de lucrări a pus la pământ clădirea, iar acum se pregătește să construiască viitorul complex de la zero. „Este greu de înțeles cum a fost posibil ca beneficiarul să decidă demolarea acelui imobil când autorizația de construire spune negru pe alb că erau permise lucrări de reabilitare și modernizare. Este o încălcare flagrantă a legislației, cu atât mai mult cu cât, din câte am înțeles, imobilul avea un statut special, fiind pe lista monumentelor istorice. Dacă este așa, este extrem de grav ce s-a întâmplat. Sper că autoritățile statului vor reacționa și vor face verificări“, spune unul dintre locuitorii din zonă, care ne-a sesizat cu privire la situația de pe șantierul viitorului Complex „Sfântul Ierarh Calinic“.

Mitropolia Olteniei, obișnuită să fie deasupra legii

Viitorul Complex „Sfântul Ierarh Calinic“, conform proiectului UCV

Chiar dacă, în acte, beneficiarul lucrării este Universitatea din Craiova, este știut faptul că investiția este, în realitate, „păstorită“ de către Mitropolia Olteniei, o instituție care a dovedit, în ultimii ani, un apetit crescut pentru acapararea de imobile valoroase în centrul Craiovei, dar și o abilitate aproape miraculoasă în accesarea și obținerea fondurilor europene. În același timp, instituția condusă de către ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, s-a făcut remarcată prin disprețul arătat, în nenumărate rânduri, față de legi și reguli. Nu ar fi, așadar, de mirare dacă am descoperi că instituțiile statului vor face și în acest caz ce fac de fiecare dată când vine vorba despre „slujitorii Domnului“, adică vor „crede și nu vor cerceta!“.

Facebook Comments