Canalizarea Pieleştiului, o afacere urât mirositoare a unei administraţii de incompetenţi

A trecut doar o săptămână de când opinia publică din întreaga țară a asistat consternată la operațiunea „Împrăștierea rahatului în natură“, regizată în comuna doljeană Pielești de o administrație locală impotentă, cu sprijinul unei societăți comerciale incompetente și rapace și a unei instituții, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), incapabilă să verifice cum sunt cheltuiți banii europeni pe care îi distribuie comunităților rurale românești. O parte dintre actorii acestei tragi-comedii contemporane a „beneficiat“ de o largă expunere în video-reportajul colegilor de la Recorder, în timp ce alte personaje din această tenebroasă afacere nici măcar nu au fost amintite. Din acest motiv, ne-am propus în cele ce urmează să creionăm mai pe larg „caracterele“ care au transformat o investiție europeană capitală pentru Pielești într-un eșec urât mirositor și la propriu, și la figurat.

0

Începem cu edilul Pieleștiului, Irinel Irimescu, ales primar în calitatea sa de membru al Partidului Mișcarea Populară. Poștaș la origini, el a cochetat ani de-a rândul cu diverse partide politice, dar asta nu neapărat pentru că i-ar fi plăcut doctrinele, ci doar pentru că avea nevoie de un vehicul electoral care să-l sprijine în înfăptuirea „misiunii sale sacre“: obținerea postului de primar al Pieleștiului. A cochetat cu PSD, cu PNL, dar niciuna dintre aceste formațiuni politice nu a avut încredere în capacitatea sa de a câștiga alegerile. Nimic nu îl recomanda pentru a fi văzut câștigător în alegeri: nici anvergura administrativă, nici cea politică. Avea însă un atu imens: cunoștea comuna foarte bine, călcase pragul fiecărei gospodării împărțind scrisori, pensii sau citații. „Nu era, mamă, hapsân, cât îi lăsam, el zicea mulțumesc. Cumsecade, d-asta l-am votat“, ne mărturisea o localnică săptămâna trecută, când am vizitat Pieleștiul pentru a vedea cu ochii noștri „minunea“ finanțată din bani europeni de AFIR. A câștigat surprinzător alegerile, însă mandatul său este un eșec de la un capăt la altul. Realizări minime și scandaluri permanente sunt coordonatele sub care s-au scurs cei aproape trei ani de „domnie“ ai fostului poștaș, timp în care, chiar dacă sub „contract“ cu PMP, el și-a căutat o umbrelă politică mai mare. „Negociază cu noi, posibil să candideze din partea noastră la anul“, ne-au declarat surse din cadrul PSD Dolj. Iar realitatea confirmă noile „apucături“ politice ale lui Irimescu: în majoritatea cazurilor, precum și în cel prezentat de Recorder, consilierii pesediști sunt alături de edil în timp ce colegii săi de partid, consilierii PMP, nu îi girează toate prostiile administrative.

Bugaru, personaj controversat al mediului de afaceri doljean

„(Această lucrare n.red.) a fost făcută doar pentru ca o firmă să mai aibă o lucrare, să mai ia niște bani (…)“, susține Dana Idita, administrator la SC Apă-Canal Pielești, atunci când vorbește despre lucrările de canalizare efectuate de firma SC Bugaru Trans SRL la Pielești, lucrare finanțată cu un milion de euro fonduri europene prin intermediul AFIR. Societatea comercială doljeană este patronată de către Marian Bogdan Bugaru, un personaj pitoresc al mediului de afaceri din sudul României. În ultimii ani, această firmă este tot mai prezentă în piață, câștigând, de multe ori surprinzător, licitații atât în județul Dolj, cât și în Olt. Se ocupă, cu precădere, de lucrări de introducere a rețelelor de apă și canalizare, însă modul în care câștigă licitațiile ridică unele semne de întrebare. În ceea ce privește calitatea lucrărilor efectuate, cazul Pieleștiului este unul edificator în ceea ce privește acest lucru. Totuși, cu largul concurs al unor instituții publice, precum AFIR și Inspectoratul de Stat în Construcții, astfel de lucrări dezastruoase sunt recepționate cu seninătate în condițiile în care nu funcționează decât, cel mult, în ziua în care se face inspecția pentru semnarea procesului-verbal de recepție. Revenind la personajul care patronează acest SRL, Marian Bogdan Bugaru, să mai menționăm doar faptul că de numele său se leagă și un scandal cu o fabrică ilicită de țigarete descoperită de polițiștii și procurorii doljeni, caz care a ținut prima pagină a presei locale în urmă cu doi ani.

Stăicuț, persoană influentă în toată Oltenia

Dorel Stăicuț

Dorel Stăicuț este, de departe, cel mai influent personaj din Oltenia atunci când vine vorba despre investițiile pe fonduri europene în zonele rurale. Director cu ani buni de mandat la Centru Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 Sud-Vest Craiova, „este precum Dumnezeu pentru noi“, după cum ne mărturisește unul dintre edilii doljeni. Susținut de PSD pentru a ocupa această funcție, el se poate mândri cu relația apropiată pe care o are cu ministrul Daea, legătura fiind făcută de primarul comunei Jiana, Stelian Stăncioiu. „Totul a fost legal la Pielești, m-au asigurat experții noștri“, a declarat Stăicuț în exclusivitate pentru Indiscret în Oltenia. O fi fost legal, dacă zice el, dar este total nefuncțional, iar banii pe care i-a virat în conturile SC Bugaru Trans SRL nu și-au atins deloc scopul. În continuare, sistemul de canalizare recepționat și plătit nu funcționează, iar perspectivele nu sunt deloc roze. Dar, ca orice român cinstit, ne întrebăm cum poate o instituție ce se dorește a avea o imagine imaculată precum AFIR, să ajungă într-o astfel de situație? Simplu, susține un subordonat al directorului Stăicuț: „E adevărat, nu participăm la recepția lucrărilor, dar pe parcursul derulării proiectului noi ar trebui să monitorizăm tot ceea ce se întâmplă acolo. Avem experți care se ocupă de acest lucru, însă nu întotdeauna sunt lăsați să își facă treaba cum ar trebui. Sunt intervenții mari la astfel de proiecte, pornind de la primari care solicită a se închide ochii la unele nereguli și terminând cu oameni politici influenți din județ care îl sună pe Stăicuț și pun la cale diverse lucruri în cazurile mai sensibile precum cel de la Pielești. Pentru orice angajat al AFIR este evident că, acolo, cineva de la noi nu și-a făcut treaba cum scrie în fișa postului“!

Gherasim și Florea, „slugile“ primarului Irimescu și ale afaceristului Bugaru

Cristian Gherasim

Pe scurt, să facem puțină lumină și în ceea ce-i privește pe doi consilieri locali din Pielești, useristul Cristian Gherasim și pesedistul Alexandru Florea. Ambii au fost foarte vehemenți împotriva jurnaliștilor de la Recorder care cercetau modul în care s-au derulat lucrările de introducere a canalizării. Useristul Gherasim a ajuns pe lista de consilieri a „imaculaților“ politicii doljene ca urmare a susținerii financiare pe care a probat-o și a prieteniei cu unii dintre liderii doljeni ai USR. El este un tânăr investitor imobiliar în Craiova, construind în prezent un ansamblu rezidențial pe strada Împăratul Traian. Evident, prestația sa politico-administrativă în comuna Pielești nu are nimic în comun cu principiile atât de obsedant clamate de conducerea USR Dolj, însă, până la izbucnirea acestui scandal, nimeni din conducerea filialei nu s-a obosit să o cerceteze îndeaproape. Alexandru Florea, consilierul care se simțea „înjosit“ de prezența jurnaliștilor în sala de ședințe a Consiliului Local Pielești, semn că limba română îi este, într-o bună măsură, străină, este un tânăr pesedist fără nicio aplecare spre activități administrative. Agricultor de profesie, el lucrează puțin peste 150 de hectare de teren arendate de la consăteni sau concesionate de la diverse instituții publice. Totodată, după cum se mândrește în publicația online agrointeligența.ro, el prestează servicii agricole pentru terți cu cele patru combine pe care le deține.

Facebook Comments