Pe 26 martie 2014, prin decizia Curții de Apel București, primarul Emilian Frâncu fusese condamnat definiv la patru ani de închisoare pentru luare de mită, deoarece pretinsese unei firme de arhitectură 20.000 de euro. Pe 25 aprilie 2013, el primea de la administratorul firmei de arhitectură, prin intermediar, o parte din acești bani. Flagrantul a fost organizat la TV Vâlcea 1, înființată de el. Ce palmă dată breslei! În martie 2016 este eliberat condiționat.
Ce spune statutul și ce a făcut Frâncu
Potrivit statutului UZPR (art.18.lit.b)„ Pierde calitatea de membru UZPR cel care (…)a fost condamnat definitiv la pedeapsa complementară interzicerii unor drepturi afarente obiectivelor și scopului asociației”.
Așadar, calitatea de membru UZPR în cazul Frâncu ar fi trebuit să înceteze cel puțin până la data de 20 ianuarie 2022, atunci când a fost reabilitat prin decizie judecătorească(foto).
Însă, pe 8 septembrie 2017, el participă la lucrările UZPR și postează pe pagina de facebook și o fotografie.
Pe 25 martie 2019, conform altei postări cu un comentariu și câteva zeci de fotografii, Frâncu este prezent iarăși la Adunarea Generală a UZPR, și anunță că s-a votat statutul acestei entități.
Doru Dinu Glăvan-declarație anul 2018: „Emilian Frâncu, într-adevăr, ne-a… ne-a păcălit”
Data la care Emilian Frâncu a fost primit în UZPR este incertă, deoarece, după decesul președintelui interimar al UZR Vâlcea încă nu există acces la documente. În cazul în care în 2014 (anul condamnării ) era deja înscris, el a funcționat acolo discutabil, dacă nu cumva ilegal, timp de 8(opt) ani(26 martie 2014-20 ianuarie 2022).
Iar dacă și-a depus dosarul la scurt timp după ce a ieșit din pușcărie, este revoltător că nu i s-a cerut cazierul judiciar care este obligatoriu pentru accederea în UZPR.
În anul 2018, Doru Dinu Glăvan, președinte al UZPR, susținea că situația lui Frâncu este doar o eroare care urmează să fie îndreptată. „Emilian Frâncu, într-adevăr, ne-a… ne-a păcălit la un moment dat, că el urma să aducă cazier judiciar. Apoi a zis că nu poate să-l aducă… Și atunci am stopat!”, spunea Glăvan pentru PressOne.
În pofida acestei declarații, Frâncu a rămas membru UZPR, beneficiind de drepturile și îndatoririle prevăzute în statut. Situația se complică, deoarece statutul nu precizează dacă un condamnat penal se mai poate întoarce în uniune, în cazul în care a intervenit reabilitarea.
Întrebare fundamentală : se poate deduce că această situație este generatoare de pensie frauduloasă în cazul Emilian Frâncu?
Răspunsul rămâne în sarcina instituțiilor statului.
Deși Emilian Frâncu a fost „păsuit” în perioada în care președinte era Doru Dinu Glăvan, considerăm că actuala conducere are datoria legală și morală să analizeze acest mod de acțiune, care este posibil să se fi întâmplat și în alte filiale din țară.