Într-o foarte mare măsură, agenda publică este dominată de teme și probleme de ordin economic. Se vorbește despre criză, despre deficit, despre creșterea colectării taxelor și impozitelor, despre reduceri de cheltuieli și despre investiții. În toată această discuție, de multe ori se pierde din vedere tocmai factorul uman, modul de a fi al omului, ethos-ul. Se vehiculează principii economice care sunt ridicate la rangul de adevăruri absolute, mai presus de orice sistem de valori morale.
Orice proiect național trebuie să țină seama de principiile etice care definesc un popor. Fără a ne adânci într-un conservatorism primitiv, trebuie totuși să rămânem ancorați într-un sistem de valori profund umane, care să pună în primul plan omul, în toate ipostazele sale posibile: cetățean, contribuabil, antreprenor etc. România este, conform Constituției, un stat de drept, democratic și social. Prin urmare, statul și instituțiile sale de la toate nivelurile nu sunt doar abstracțiuni menite să colecteze și să cheltuie resurse materiale, în numele unor reguli economico-financiare. Statul social este cel care își protejează cetățenii, asigură egalitatea de șanse, veghează la distribuirea echitabilă a resurselor și își asumă responsabilitatea față de cei care nu-și pot asigura singuri o viață decentă.
Inclusiv în planul legiferării, statul român are îndatorirea de a proteja valorile etice pe care este întemeiat. Nu putem legifera orice și oricum, ghidându-ne exclusiv după pretinsele axiome ale unor ideologii, de orice natură ar fi ele. Mai mult decât atât, atunci când contextul general ne obligă să avem intervenții vehemente în plan economic sau social – iar procesul de implementare a PNRR este plin de astfel de exemple –, suntem obligați să manifestăm toate precauțiile necesare, să căutăm soluții alternative, să informăm și să educăm cetățenii. Pentru ca aceste intervenții să nu producă efecte devastatoare, avem nevoie de o educație economică și financiară extinsă, începând de pe băncile școlii. După cum scriam într-un editorial anterior, educația este avuția principală a unei națiuni; iar asigurarea unei educații economico-financiare în spirit etic este o obligație fundamentală a statului.
Alin Stoica – deputat ALAR