Expoziția „Regele Carol I. Ctitorul României Moderne“, la Naționalul craiovean

Un nou eveniment cultural destinat elevilor din municipiul Craiova și regiunea Oltenia se desfășoară în spațiile Teatrului Național „Marin Sorescu” - expoziția Regele Carol I. Ctitorul României Moderne. Astfel, în perioada mai - decembrie 2023, în foaierul Sălii „Amza Pellea“ a Naționalului craiovean, publicul poate admira o colecție de obiecte ce au aparținut regelui Carol I, precum veselă, monede, medalii, mici obiecte de mobilier sau decorațiuni, arme, cărți și publicații.

0

Realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea, obiectele turnate în bronz, argint sau confecționate din oțel, piele, lemn sau alte materiale sunt puse la dispoziție, în premieră în regiunea Oltenia de către Muzeul Național Peleș din Sinaia. Evenimentul este parte a proiectului cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ, lansat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova în luna noiembrie 2022. Încă de la debutul său, proiectul a atras publicul de toate vârstele, cu ocazia desfășurării expozițiilor, spectacolelor și a atelierelor de desen, pictură și joc teatral dedicate elevilor din județul Dolj și copiilor din centrele de asistență socială.
Proiectul a început la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova cu expoziția „Maria a României. Regină și artistă“, expoziție ce a putut fi vizitată în perioada noiembrie –aprilie2023. Colecția, pusă la dispoziție de Muzeul Național Peleș Sinaia, a cuprins obiecte personale ale Reginei Maria și materiale informative privind viața și activitatea Majestății Sale. Casa de Licitații HISTORIC din București a participat la acest eveniment cu  o serie de obiecte ce au aparținut Reginei Maria, precum certificatul de botez, scrisori, albume foto, cărți poștale.

Cu ocazia lansării proiectului EDUCĂM ÎMPREUNĂ, Teatrul Național „Marin Sorescu” a prezentat premiera spectacolului ALEGEREA, în regia lui Alexandru Boureanu și a Ralucăi Păun. Spectacolul are la bază piesa de teatru într-un act scrisă, în anul 1960, în exil, la Versoix, de către Majestățile lor,  Regele Mihai I și Regina Ana. Spectacolul este programat pe data de 19 mai 2023, de la ora 17:00, la sala I.D Sîrbu. Piesa este încărcată de semnificații și ridică probleme de natură filosofică, într-o lume prinsă în lupta dintre două ideologii opuse. Totodată, se distinge și lupta interioară a omului prins între slăbiciunile și virtuțile sale. Binele în opoziție cu Răul. Întunericul cu Lumina. Și alegerea, salvarea noastră, nu poate fi decât Iubirea. Spectacolul ALEGEREA s-a bucurat de admirația publicului din Sinaia cu ocazia Zilei Naționale a României. Reprezentația din 30 noiembrie 2022 a fost urmată, la cererea publicului, de cea din 1 Decembrie 2022, Sala Maură a Castelului Peleș dovedindu-se neîncăpătoare pentru cei interesați.

În cadrul programului EDUCĂM ÎMPREUNĂ, în incinta Teatrului sunt deschise, spre vânzare, standuri cu cărți de teatru și istorie precum și cu obiecte de tip suvenir ce ilustrează momente istorice și personalități teatrale, dar și personaje comice din basme și povești.

Facebook Comments