„Harta Șpăgii“ în spitalele din România. Cât se încasează în regiunea Oltenia

Clujeanul Dragoș Vana, fondatorul site-ului Graphs.ro, a realizat Harta Șpăgii în spitalele din România, conform datelor colectate în Mecanismul de Feedback al Pacientului și al statului. Regiunea Oltenia: Locul unu - Olt, locul doi - Vâlcea.

0

„Sunteți pregătiți pentru Harta Șpăgii? După cum știți în ultima vreme am procesat datele din Mecanismul de Feedback al Pacientului. Vreau să fac un proiect mai mare, separat de Graphs, doar cu acestea. Dar, între timp, era păcat să mă bucur doar eu de ele, așa că poftiți la date: www.graphs.ro/feedback. Grafice, tabele, hărți, statistici, per spital, per județ, medie națională, tot ce vreți. Nu doar cu șpagă ci cu toate întrebările din formular”, potrivit autorului. Harta Șpăgii realizată de Dragoș Vana ne arată în ce județe din România medicii sau asistenții au solicitat mită (bani sau atenții) și în ce procentaj. Procentajele reprezintă răspunsurile cu „da” ale pacienților. Conform hărții, situația cea mai rea din țară este în Teleorman (8,11,%), iar cea mai bună în Sibiu (0,76%).

Regiunea Oltenia

Regiunea Oltenia „excelează” prin județul Olt (5,08%-printre cele mai mari procente la nivel național). Urmează Vâlcea (2,29%), Gorj (1,67%), Dolj (1,34 %) și Mehedinți (1,2%). „Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și Spitalul Orășenesc Balș apar de două ori în câteva seturi de date, iar ca să evit conflicte, unele date de la aceste două spitale lipsesc”, a anunțat Dragoș Vana.
Pe lângă solicitările de mită, pe platforma Graphs.ro, Dragoș Vana a publicat toate datele colectate, care răspund la următoarele întrebări adresate pacienților:

  1. Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  2. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  3. Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  4. A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  5. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  6. Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  7. Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  8. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  10.  Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Pe site-ul Graphs.ro găsiți răspunsurile la aceste întrebări în funcție de spital, județ sau la nivel național. De asemenea, puteți să selectați luna în care vreți să vedeți ce au răspuns pacienții.

Facebook Comments