Motivul, „ca să fim mai eficienți și ca să putem derula deschiderea containerelor îngropate în același timp cu ridicarea celor metalice și relocarea containerelor de plastic pe noi amplasamente, dar și cu informarea populației”. Pasămite, edilii craioveni și tovarășii lor de la operatorul de salubritate nu vor să riște să fie craiovenii luați prin surprindere de noile containere, acum, când a trecut abia un deceniu de când li se predică virtuțile noului sistem. Mai ales că aruncarea gunoiului pe stil nou se anunță un procedeu cât se poate de complicat, aproape la fel de dificil precum legendarul mers pe bicicletă, în sensul că în loc să arunce pur și simplu deșeurile la gunoi, craiovenii vor trebui să apese înainte pe o pedală care acționează clapeta de închidere/deschidere a containerului. Așadar, după cum a precizat reprezentanta Iridex, deschiderea containerelor îngropate începe săptămâna viitoare cu aproximativ o treime din acestea, amplasate în Craiovița Nouă, George Enescu și pe Bulevardul Titulescu, procesul urmând să dureze aproximativ două săptămâni. Urmează alte două etape estimate tot la două săptămâni / două săptămâni și jumătate până la finalizarea întregului proces.
Încă trei etape, încă două luni
Una peste alta, cu toate tărăgănelile, e un moment istoric pentru Craiova. De altfel, cei de la Iridex au ținut să marcheze importanța momentului trimițând în fața presei nu vreun pârlit de director, ci pe ditamai purtătorul de cuvânt. „Craiova a fost împărțită pe trei sectoare în vederea deschiderii noilor platforme îngropate. Astfel, primii care le vor putea folosi vor fi craiovenii din Craiovița Nouă, George Enescu, de pe Bvd. Titulescu și Cartierul Brestei. În total, vorbim despre 126 de platforme îngropate, pe care estimăm că le vom da în folosință în decurs de 2 săptămâni de acum încolo. Vor urma, în cea de-a doua etapă, cartierele Brazda lui Novac, Rovine și Lăpuș, cu 136 de platforme în total unde estimăm că vom avea nevoie de circa două săptămâni și jumătate pentru a le deschide. În ultima etapă vor intra Calea București, zona de Centru, 1 Mai și Valea Roșie, inclusiv câteva zone din Câmpia Islaz, în total este vorba despre 176 de platforme, pentru a căror deschidere operatorul estimează că are nevoie tot de circa două săptămâni și jumătate. Intenția noastră este să folosim toată infrastructura pe care Craiova o are în acest moment disponibilă, să o capacităm la maximum și să le oferim oamenilor posibilitatea să colecteze separat indiferent de zona în care locuiesc. Se retrag containerele easy, supraterane, și se relochează în alte zone din Craiova pentru colectare separată”, a precizat Ana Maria Predilă.
Permutări cu containere supraterane
Cum s-a dovedit că numărul containerelor îngropate e insuficient în condițiile colectării selective a deșeurilor, trebuie spus că prioritate în subteran vor avea deșeurile reziduale. Astfel, dacă în zona în care locuiți există un singur container îngropat, acesta urmează a fi utilizat pentru deșeurile reziduale, cele reciclabile urmând a fi colectate în containere supraterane de plastic. Dacă platforma are trei sau cinci containere îngropate, unul sau două dintre acestea, în funcție de densitatea populației deservite, vor fi rezervate deșeurilor reziduale, restul urmând a fi folosite pentru deșeurile reciclabile, cu un surplus de containere supraterane de plastic unde e nevoie. Reprezentanții primăriei și ai ADI EcoDolj dau asigurări însă că toate containerele sub sau supraterane vor fi inscripționate corespunzător, păstrând și codul de culori actual, cu care craiovenii s-au obișnuit. În plus, edilii dau asigurări că echipe ale poliției locale și ale operatorului de salubritate vor oferi asistență și nu amenzi craiovenilor, în primele săptămâni de la deschiderea containerelor.
Peste un deceniu de împliniri mărețe și amânări grandioase
Proiectul amplasării de containere îngropate în Craiova are o vechime de peste un deceniu. Primarul Lia Olguța Vasilescu l-a enunțat încă din primele luni ale primului său mandat, în 2012, pornind de la programul-pilot implementat la vremea respectivă în Slatina, de primarul Darius Vâlcov. Ideea a fost îmbrățișată imediat, nu numai de Primăria Craiova, ci și de reprezentanții CJ Dolj, care lucrau la masterplanul județean de deșeuri de mai bine de un cincinal. Așadar, containerele îngropate craiovene au fost incluse în masterplanul județean pentru a fi realizate pe ani europeni. CJ Dolj și restul unităților administrativ-teritoriale din județ primeau la schimb acces neîngrădit la depozitarea gunoaielor din tot județul la Mofleni, la depozitul ecologic realizat de Primăria Craiova în asociere cu EcoSud, singurul de altfel din Dolj. De la idee la implementare n-a mai fost vorba decât de câțiva pași. Fiecare însă cu o durată de câțiva ani. Astfel, CJ Dolj și ADI EcoDolj au reușit să organizeze licitația și să atribuie contractul în 2017. În 2019 au început lucrările propriu-zise, realizate de European Waste, lucrări care trebuiau finalizate, conform contractului, în 9 luni. Evident, s-au finalizat anul trecut, după mai multe runde de amânări. În data de 1 februarie 2023, reprezentanții CJ Dolj și ADI au finalizat recepția celor 438 de platforme de containere îngropate și le-au predat Iridex, operatorul de salubrizare județean, care, iată, n-a avut nevoie decât de trei luni de pregătiri pentru a anunța că e gata să deschidă containerele spre folosința craiovenilor. De luna viitoare, etapizat, într-un proces care se va întinde din propriile estimări pe alte două luni.
Între timp, trebuie amintit că, deși recepționate și declarate gata de folosire, nu știm la ora actuală cât ne vor costa de fapt containerele îngropate. Asta pentru că European Waste se judecă la această oră de vreo doi ani cu CJ Dolj, tema procesului fiind tocmai ajustarea prețurilor prevăzute în contractul de execuție, afectate în cei cinci ani de la finalizarea licitației de inflație și seria de crize a prețurilor la materiale, energie și combustibili.