În cadrul întâlnirii au fost prezentate prioritățile de finanțare ale PR S-V Oltenia 2021-2027, bugetul alocat, ghidurile specifice care s-au aflat în consultare publică, principiul DNSH și imunizarea la schimbările climatice, precum și aspecte privind achizițiile publice. Totodată, au fost oferite detalii privind Programul Tranziție Justă, care urmărește să atenueze impactul închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a 6 județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș și să faciliteze tranziția acestora la neutralitatea climatică. „Județul Gorj este al doilea pe lista întâlnirilor cu autoritățile publice locale din regiune, în perspectiva finanțărilor viitoare și a oportunităților de dezvoltare cu bani europeni. Astfel de întâlniri au fost organizate periodic și înainte de elaborarea și avizarea PR SV Oltenia 2021-2027, pentru că ne-am dorit să consultăm autoritățile publice privind portofoliile de proiecte din următoarea perioadă. Vorbim, în primul rând, despre Programul Regional, principala sursă de finanțare din fonduri europene în regiunea Oltenia, avem la dispoziție 1,2 miliarde de euro. Dar, având în vedere faptul că ne aflăm la Târgu Jiu, deosebit de importantă este și alocarea de 534 de milioane de euro pe care județul Gorj o primește prin Programul Tranziție Justă, pentru care vom fi Organism Intermediar”, a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
La rândul său, prefectul județului Gorj, Cristina Cilibiu, a declarat că banii europeni au contribuit la dezvoltarea județului în ultimii ani și a atras atenția autorităților locale că urmează o perioadă în care vor fi disponibile și mai multe fonduri nerambursabile. „Este cazul să fim foarte atenți, pentru că vin foarte mulți bani europeni, bani de care Gorjul are nevoie, mai ales că, în ultima perioadă, am fost destul de afectați de evenimentele nefericite de aici. Mulți bani au venit de la Guvern, dar avem nevoie de fonduri în continuare, pentru că am aflat cu toții, în ultimii ani, că banii europeni sunt cei care ne duc la dezvoltare și la condiții de viață mai bune, pe care le merită toți gorjenii”, a spus Cristina Cilibiu.
Reprezentanții ADR S-V Oltenia au precizat că, în data de 28 februarie 2023, s-a încheiat perioada de consultare publică a ghidurilor pentru mai multe priorități de investiții aferente perioadei 2021-2027, respectiv: eficiență energetică – investiții în clădirile publice, infrastructură educațională – învățământ primar și secundar, accesibilitate și conectivitate la nivel județean – drumuri județene și soluții de descongestionare a traficului. Totodată, alte 7 ghiduri se află acum în consultare publică, până la data de 31 martie 2023. Este vorba despre eficiență energetică și infrastructură verde – sprijin pentru conservarea, îmbunătățirea sau extinderea infrastructurii verzi-albastre, dezvoltare teritorială sustenabilă – sprijin pentru dezvoltare urbană integrată și un apel dedicat strategiilor teritoriale integrate.
ADR Sud-Vest Oltenia va continua seria întâlnirilor și consultărilor cu autoritățile publice locale din regiune, iar următorul județ aflat pe listă este Vâlcea.