„Șoc și groază” în bugetul Craiovei: Investițiile pe primul loc!

În premieră absolută, cheltuielile de dezvoltare (704 milioane) le depășesc pe cele de funcționare (648 milioane).

0

Primăria Craiova a publicat proiectul de buget pe anul acesta, așteptând sugestii de la ocntribuabili până la sfârșitul acestei luni.

„Primăria municipiului Craiova a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, pentru „Bugetul de venituri si cheltuieli al Municipiului Craiova pe anul 2023” Persoanele interesate pot trimite sugestii/observații, până la data de 30.01.2023, utilizând formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Târgului nr. 26”, arată anunțul postat pe site-ul municipalității.

În premieră absolută, cheltuielile de dezvoltare le depășesc pe cele de funcționare.

Proiectul de buget pe 2023 prevede venituri de 1, 28 miliarde de lei și cheltuieli totale de 1, 35 de miliarde de lei, edilii având la disppoziție și 171 de milioane rămase necheltuite din bugetul pe 2022.

Din cele 1, 35 de miliarde de lei disponibile, 648 de milioane sunt alocate secțiunii de funcționare, în timp ce 704 milioane sunt destinate secțiunii de dezvoltare. Este practic prima dată în istoria cunoscută a administației locale craiovene când bugetul de investiții îl depășește pe cel destinat funcționării aparatului primăriei.

La partea de venituri, municipalitatea craioveană se așteaptă să colecteze în 2023 nu mai puțin de 244 de milioane de lei din impozite și taxe locale și alte 438 de milioane din cotele defalcate din impozitul pe venit, plus alte 101 milioane cote defalcate din TVA.

349 de milioane sunt așteptate de la UE și 98 de milioane, cu titlul de subvenție de la bugetul de stat pentru proiectele cu finanțare europeană derulate de primăria Craiova.

La partea de cheltuieli, cel mai consistent capitol este cel destinat Transporturilor, capitol bugetar la care sunt prevăzute cheltuieli de 462 de milioane de lei.

Facebook Comments