Parastasul gunoaielor, de Moş Nicolae
Reprezentanţii CJ Dolj semnează săptămâna viitoare recepţia containerelor îngropate din Craiova

Consiliul Judeţean a finalizat în zilele acestea operaţiunea de verificare în teren a sistemului de containere îngropate realizat în municipiul Craiova în cadrul masterplanului judeţean de deşeuri, autorităţile judeţene urmând să procedeze în perioada următoare la recepţia finală a echipamentelor şi lucrărilor realizate în cadrul contractului.

0

„Potrivit celor declarate de administratorului public al judeţului, Cosmin Durlea, recepţia va demara săptămâna următoare, după minivacanţa de 1 decembrie acordată de Guvern bugetarilor. „Lucrările de verificare în ceea ce ne priveşte sunt finalizate. Echipele noastre au mers în teren şi au verificat toate cele 438 de platforme realizate în municipiul Craiova. S-a verificat starea lucrărilor efectuate precum şi modul de funcţionare şi de operare a containerelor îngropate. În perioada următoare va fi realizată recepţia finală. Comisiile de recepţie vor merge în teren cu reprezentanţi ai constructorului şi ai Inspectoratului de Stat în construcţii şi va fi realizată recepţia finală. Din estimările noastre, întreaga operaţiune va fi finalizată în perioada 5 – 9 decembrie”, a declarat Durle.

Îngropatele, puse la treabă de la 1 ianuarie

După semnarea documentelor de recepţie, Consiliul Judeţean va efectua predarea sistemului de colectare a deşeurilor realizat în municipiul reşedinţă de judeţ către  operatorul de salubrizare, respectiv către societatea Iridex care va opera în continuare containerele achiziţionate şi montate în cadrul masterplanului judeţean de deşeuri. Potrivit autorităţilor judeţene, operarea efectivă a noului sistem va demara cel mai probabil de la data de 1 ianuarie 2023, dată până la care vor fi semnate procesele verbale de predare-primire pentru cele peste 700 de containere îngropate amplasate în cele 438 de platforme din Craiova. Pe măsură ce vor fi puse în funcţiune containerele îngropate, Iridex va proceda şi la ridicarea definitivă a vechilor containere şi pubele în care se face în acest moment colectarea deşeurilor menajere sau zonele de blocuri din Craiova.

Recepţia trece, procesul merge mai departe

Dacă în ceea ce priveşte realizarea efectivă a lucrărilor contractul semnat de CJ în urmă cu mai bine de cinci ani se apropie de sfârşit, administraţia judeţeană nu poate trage concluzia că a încheiat socotelile cu constructorul. De-a lungul vremii, au existat numeroase divergenţe cu privire la ritmul de derulare a contractului între reprezentanţii consiliului judeţean şi cei ai European Waste Technologies, firma contractată pentru implementarea sistemului de containere îngropate ajungând la un moment dat să organizeze proteste de stradă cu utilajele din dotare chiar în faţa palatului administrativ din Craiova. Divergenţele dintre cele două părţi nu se termină odată cu finalizarea lucrărilor din contract, diferendul fiind însă mutat în instanţă. CJ Dolj şi European Waste Technologies sunt deja în proces, în joc fiind sume consistente. Potrivit reprezentanţilor administraţiei judeţene, ar fi vorba de ajustări ale preţurilor din contract, solicitate de firmă în temeiul ordonanţelor privind ajustarea preţurilor adoptate în ultima perioadă de Guvern, dar nerecunoscute în totalitate de reprezentanţii CJ. 

Reamintim, contractul pentru realizarea sistemului de containere îngropate în Craiova a fost semnat în 2017, lucrările efective demarând doi ani mai târziu. Până la finalizare s-au schimbat preşedintele Consiliului Judeţean, primarul Craiovei (de două ori), plus vreo cinci guvernări distincte la nivel naţional.

Facebook Comments