Ionuţ Stroe (deputat PNL): Ridicarea MCV ne confirmă eforturile pentru întărirea sistemul judiciar şi ne aduce mai aproape de Spaţiul Schengen

Deputatul PNL Ionuţ Stroe a afirmat că propunerea Comisiei Europene de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, prin care erau monitorizate reformele din domeniul justiţiei în România încă din 2007, reprezintă o confirmare a eforturilor depuse de ţara noastră pentru întărirea sistemului judiciar. În plus, liberalul mai spune că ridicarea MCV aduce România mai aproape de intrarea în Spaţiul Schengen, unul dintre principalele obiective ale Guvernului condus de Nicolae Ciucă.

0

„Am primit undă verde pentru ridicarea MCV! Este o decizie care ne confirmă eforturile pentru întărirea sistemul judiciar şi care ne aduce cu un pas mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen. Această victorie se datorează eforturilor coordonate ale preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Nicolae Ionel Ciucă. De asemenea, ştiu cât de mult a muncit şi ministrul PNL, Cătălin Predoiu, cel care a reuşit să corecteze prin noile Legi ale justiţiei problemele cele mai apăsătoare din sistem.
În spatele acestui succes stau ani de muncă ai unui ministru mai puţin vocal în spaţiul public, dar concentrat pe a face lucrurile ca la carte. Meritul ministrului Predoiu este unul pe care nu i-l poate contesta nimeni. Munca sa şi a echipei din minister pentru a repara tot ce a fost mutilat în anii precedenţi în sistemul judiciar este astăzi recunoscută şi apreciată oficial, în ciuda atacurilor şi a dezinformărilor opoziţiei. Cătălin Predoiu a organizat consultări cu toate organizaţiile din zona justiţiei, cu instituţiile europene, cu asociaţiile de magistraţi, cu experţi internaţionali, tocmai pentru a se asigura că pune pe masă cea mai bună variantă a Legilor justiţiei. Şi iată că Raportul Comisiei Europene apreciază eforturile şi progresele semnificative făcute de România pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia.
Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă va continua şi de astăzi înainte, în acelaşi ritm, reformele pentru consolidarea independenţei justiţiei şi pentru combaterea corupţiei“, a precizat Ionuţ Stroe.

Comisia Europeană a propus marţi, 22 noiembrie, ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin care sunt monitorizate reformele din domeniul justiţiei în România încă din 2007, odată cu aderarea la Uniune. În raportul dat publicităţii la finalul reuniunii, Comisia a precizat că progresele realizate de ţara noastră sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în momentul primirii în spaţiul comunitar, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător. Pe viitor, pentru România se va aplica, la fel ca în cazul celorlalte state membre, un alt mecanism prin care acordarea banilor europeni este condiţionată de respectarea statului de drept. Decizia finală va fi luată de consiliu, din care fac parte statele membre, şi de Parlamentul European.

Facebook Comments