Comuna Pleşoi, un sereleu falimentar al clanului Bârsan

Dacă privite dinspre Craiova lucrurile nu par chiar atât de clare, pentru locuitorii Pleşoiului nu există niciun semn de îndoială: subdezvoltarea cronică a comunei în care s-au născut şi trăiesc în prezent este o consecinţă directă a modului despotic şi abuziv în care viceprimarul Iulian Bârsan conduce destinele acestei localităţi. Lipsa oricărui „ingredient“ civic şi edilitar necesar unei comunităţi umane europene în secolul XXI, şi ne referim aici la cele mai simple lucruri precum apa, canalizarea sau infrastructura rutieră a comunei, sunt o realitate tragică a prezentului pentru cei puţin peste o mie de locuitori ai comunei. Săraci şi abrutizaţi de un trai specific epocii medievale, cetăţenii privesc de ani de zile neputincioşi cum clanul Bârsan prosperă, în timp ce sărăcia se întinde în comună precum gripa spaniolă în perioada interbelică. Iar clanul Bârsan, aşa după cum vă vom dezvălui mai jos, este unul foarte numeros şi puternic „mufat“ la banul public.

0

La viaţa sa, nu multe lucruri a învăţat Iulian Bârsan, viceprimarul comunei Pleşoi (de facto primarul comunei pentru că rolul lui Ionescu, edilul în acte, este unul decorativ), dar cu siguranţă o lecţie a reţinut-o repede şi nu a uitat-o vreodată: cu cât mai săraci şi mai dependenţi ţii nişte oameni, cu atât mai uşor de manipulat şi de condus sunt. Iar pentru a face acest lucru, viceprimarul comunei a avut grijă să pună stăpânire pe tot ceea ce înseamnă administraţie publică locală. Nu numai că şi-a „plantat“ colegii de partid şi susţinătorii în diverse posturi plătite de la buget, dar şi-a angajat şi neamurile la primărie sau la şcoala din comună, astfel încât să fie sigur că nimic nu mişcă în localitate fără ca el să ştie.

Un clan stăpân pe administraţia din Pleşoi

Să începem cu fiicele viceprimarului. Cea mare, Cristina Golfin, este gardian angajat la primărie. Activitatea sa profesională este una „ireproşabilă“, după cum ne spune un consătean, „deoarece nimeni nu a văzut-o vreodată la serviciu“. Fiica mijlocie, Gabriela Claudia Sârbu, are tot loc de muncă liniştit la stat, este asistentă medicală la şcoala din Milovan, un sat arondat Pleşoiului. Unul dintre ginerii viceprimarului, Ionuţ Dondoe, a fost „înşurubat“ mai bine: administratorul Primăriei Pleşoi. Al doilea ginere, Constantin Golfin, om politic la nivelul comunei, este consilier local din partea PSD, acelaşi partid din care fac parte şi primarul Ionescu, şi viceprimarul Bârsan. Şi cuscrul Ion Golfin şi-a găsit un loc călduţ sub umbrela social-democrată: este tot consilier local. Iar fratele acestuia, evident pe considerente meritocratice, este asistent social, însă a ajuns în această funcţie înainte ca Bârsanu să iasă cu pieptul politic în faţă şi să îşi asume la vedere conducerea comunei. După alegerile din 2020, Bârsan şi-a angajat şi cuscra, Simona Golfin, la şcoala din comună, dar studiile acesteia, puţine la număr şi neimportante, nu i-au permis acestuia decât să-i ofere slujba de femeie de serviciu a instituţiei de învăţământ. În aceeaşi şcoală, doar că la catedră, a fost instalat şi Alexandru Golfin, fiul Simonei şi al lui Ion. El este profesor de muzică chiar dacă, deocamdată, nu are decât liceul absolvit. De binefacerile banului public se bucură şi o nepoată a lui Bârsan, Raluca Păianu, fiica fratelui viceprimarului. Aceasta ocupă postul de inspector debutant la Camera Agricolă a primăriei, suntem convinşi că în urma unui concurs care „a mustit de corectitudine“.

A vorbi despre profesionalism în administraţia locală a comunei în aceste condiţii este deja o utopie. Dintre cei paisprezece angajaţi ai instituţiei, mai mult de un sfert sunt membrii familiei Bârsan, toţi, evident, minţi luminate şi indispensabile pentru progresul localităţii. Până acum, nimeni nu a deranjat activitatea acestui clan, însă, uşor-uşor, lucrurile tind să se îndrepte spre un făgaş normal. Există instituţii publice în Craiova care deja privesc cu mai multă atenţie în bătătura lui Bârsan şi, mai devreme sau mai târziu, cineva îi va cere socoteală pentru numeroasele ilegalităţi care îi caracterizează activitatea administrativă de zi cu zi. Tic, tac, tic, tac…

Facebook Comments