PMP: Guvernul PSD-PNL sacrifică investițiile şi proiectele pe fondurile europene în favoarea ajutoarelor sociale

0

«Pentru a-şi asigura liniştea, Guvernul PSD-PNL sacrifică investiţiile şi proiectele pe fondurile europene, în favoarea ajutoarelor sociale şi pentru plata dobânzilor la împrumuturile făcute de la începutul anului în prezent! A doua rectificare bugetară publicată de Ministerul de Finanţe arată clar ca Guvernul PSD-PNL nu are nicio intenţie de redresare economică. Actuala Coaliţie taie masiv din sumele alocate investiţiilor şi din cofinanţările dedicate proiectelor pe fonduri europene şi redistribuie banii către alocarea de ajutoare sociale şi plata dobânzilor împrumuturilor de peste 23 miliarde euro făcute de la începutul anului până în prezent.
Fără nicio politică reală făcută pentru stabilizarea economiei şi doar cu propuneri făcute pe genunchi, menite să ascundă sub covor faptul că viaţa românilor devine din ce în ce mai grea din cauza preţurilor care au explodat şi a incertitudinii care planează asupra modului în care mulţi vor trece de această iarnă, banii se redistribuie după bunul plac al liderilor PSD şi PNL. Ministerele care puteau echilibra economia prin investiţii şi prin atragerea de fonduri europene sunt cele care pierd cei mai mulţi bani. De la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-au tăiat, în total, 76,5 milioane de lei, de la  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene 3,8 miliarde de lei şi alte 514,8 milioane lei de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Cel mai grav este însă faptul că 3,9 miliarde lei, prevăzute în bugetul Ministerul Fonduri Europene pentru plata cofinanţărilor pentru diverse proiecte pe fonduri europene, au fost realocate, iar alte 7 miliarde lei zac nefolosite pentru că, până la acest moment, PNRR nu înseamnă decât obligaţii, jaloane pe hârtie şi declaraţii la televizor», se arată într-un comunicat al Partidului Mișcarea Populară.

Anișoara Stănculescu

Rectificarea bugetară arată cât se poate de clar faptul că pe cei de la putere nu îi interesează decât ca românii să treacă de această iarnă cu ajutoare sociale şi fără nicio măsură cu efecte reale şi benefice în economie. După cum arată cifrele, PSD şi PNL aplică principiul «după noi, potopul», neinteresându-i, concret, să ia decizii în folosul românilor, pentru că nu se ştie exact cine va plăti preţul pentru toată această spoială politică. Dar să iei bani de la investiţii şi de la proiectele pe fonduri europene ca să dai ajutoare sociale, să plăteşti angajările făcute în plus într-un sistem bugetar supradimensionat sau, mai grav, pentru plata dobânzilor la cele 23 miliarde euro împrumutate arată o doză de inconștiența, care va îndrepta ţara spre recesiune. Ineficienţa guvernului îi costă pe români 3 miliarde de lei, sumă care este destinată plăţii dobânzilor la aceste împrumuturi, la care se adaugă încă 1 miliard lei de la prima rectificare.
Altă dovadă clară este tăierea a 3,9 miliarde lei de la cofinanţări, ceea ce se traduce prin fonduri europene nefolosite. Suntem în pericol să pierdem 9 miliarde euro din perioada de programare 2014 – 2020, dar acest lucru nu îngrijorează Guvernul. Dimpotrivă, se pare că transferă, cu veselie, fonduri de la cofinanţări la plata ajutoarelor sociale, a dobânzilor şi a salariilor bugetarilor. Avem un guvern care pune liniştea proprie peste interesul ţării
“, a explicat Anișoara Stănculescu, vicepreședinte PMP.

Facebook Comments