Noi recorduri pentru dolar şi francul elveţian

Aversiunea faţă de risc s-a amplificat, iar euro a coborât la începutul acestei săptămâni la 0,9569 dolari, minim al ultimilor 20 de ani, respectiv 0,9499 franci elveţieni.

0

Investitorii şi-au majorat lunea aceasta plasamentele în dolari americani, franci elveţieni sau yeni japonezi, în detrimentul euro după ce activitatea economică din zona euro a scăzut în septembrie la minimul ultimelor 20 de luni, iar alegerile din Italia au fost câştigate de o coaliţie eurosceptică, de extremă dreapta.
Pentru a susţine economia zonei euro, BCE ţine dobânzile jos, ceea ce depreciază moneda unică, dar stimulează exporturile. Comisia Europeană a anunţat că încrederea consumatorilor a scăzut în septembrie la un minim istoric de -28,8 puncte. În schimb, Rezerva Federală americană doreşte un dolar puternic, folosit ca o armă politică, dar şi ca o ancoră antiinflaţionistă, acceptând chiar şi o scurtă perioadă de recesiune şi de creştere a şomajului. Miercuri, la finalul şedinţei sale de politică monetară, Fed a majorat dobânda-cheie cu 75 de puncte de bază la 3 – 3,25% şi pregăteşte, în opinia analiştilor, alte creşteri care vor totaliza 1,25 puncte procentuale până la sfârşitul anului.

În piaţa locală, cursul dolarului a atins patru recorduri zilnice consecutive. Ultimul a fost înregistrat lunea aceasta când media a fost stabilită la 5,1135 lei. Cursul euro a crescut de la 4,9226 lei, la începutul săptămânii trecute, la 4,9437 lei, dar a încheiat perioada la 4,9427 lei, când tranzacţiile s-au realizat în culoarul 4,939 – 4,944 lei. Cotaţiile nu au mai avut o evoluţie liniară, precum cea din august, ci s-au mişcat în „dinţi de ferăstrău”, semn al unor posibile reglaje din partea BNR, care doreşte să ţină cursul sub 4,95 lei. Pentru a apăra leul, banca centrală va avea la dispoziţie şi valuta obţinută prin emisiunile de euroobligaţiuni cu scadenţa la 4 ani cu o dobândă de 5,1%/an, respectiv la 7 ani cu o dobândă de 6,7%/an. Finanţele au atras de pe pieţele externe o sumă de 1,35 miliarde euro, fiind a patra operaţiune de acest tip lansată în acest an.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joia trecută să aducă rata de referinţă în zona pozitivă, după aproape opt ani în care aceasta a fost negativă, şi a crescut-o de la -0,25% la 0,5%. Cursul francului a atins lunea aceasta un maxim de 5,1775 lei. Cursul lirei sterline a scăzut luni la 5,4791 lei. Ea s-a depreciat în cursul nopţii de duminică spre luni până la 1,0350 de dolari, cea mai scăzută valoare istorică faţă de bancnota verde. Evoluţia se datorează incertitudinilor care vizează planul pe care guvernul de la Londra l-a anunţat şi care ar putea crea un derapaj semnificativ al finanţelor publice britanice.

Temerile legate de evoluţia inflaţiei şi tendinţa de creştere a dobânzilor la nivel mondial, dar şi majorarea cererii de lei din partea companiilor care îşi achită taxele şi impozitele la bugetul de stat au provocat creşterea dobânzilor interbancare la începutul acestei săptămâni. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 7,91 la 7,92%. După creşterea de vinerea trecută la 8,08%, indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat la începutul săptămânii la 8,10%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a crescut de la 8,22 la 8,23%.

Chiar dacă metalul galben a coborât la 1.635 – 1.649 dolari/uncie, aprecierea monedei americane a ridicat preţul gramului de aur la 270,2027 lei, la finalul intervalului.

Facebook Comments