Programul artistic a fost unul complex cum participanţii la eveniment s-au obişnuit deja, cu peste 60 de spectacole de dans şi muzică tradiţionale susţinute de ansambluri ale minorităţilor naţionale pe scena din Piaţa Cetăţii. Festivalul a cuprins şi prelegeri, mese rotunde, simpozioane, iar în secţiunea de workshop-uri publicul a fost invitat să participe activ la ateliere. Programul a reunit expoziţii de artă şi de fotografie cu patru standuri de prezentare ale minorităţilor naţionale şi ale altor organizaţii etnoculturale. AMR a participat la Sighişoara cu ”Tradiţii redate lumii cu penelul” de talentata membră, pictoriţa Mirela Ştefania Dumitrescu. Lucrările sale, care reliefează diferite aspecte din viaţa macedonenilor din România, atrag publicul, care le admiră pe simeze. Alături de lucrările pictoriţei Dumitrescu au fost expuse şi fotografii realizate în cadrul Festivalului Nunţii de la GALICHNIK, din Macedonia, cunoscut în întreaga lume.
În Piaţa Cetăţii din Sighişoara, dansurile şi muzica macedoneană au încântat publicul prezent cu Ansamblul Sonţe, dar şi cu vocea talentatei soliste Dalia Stancu. De la standul AMR nu au lipsit cărţile şi albumele tipărite, cât şi Revista Macedoneanul. „A fost o bucurie să participăm la Festivalul ProEtnica, să fim alături de celelalte minorităţi naţionale din România. Sunt momente deosebite, clipe magice în Cetatea Sighişoarei încărcată de istorie. ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a Patrimoniului cultural naţional. Dialogul cultural reprezintă o şansă pentru înţelegerea între oameni, indiferent de etnia acestora”, au menţionat reprezentanţii AMR.
Ediţia din acest an i-a comemorat pe Carol König (1934-2021) şi Aurel Vainer (1932-2021), care au trecut la cele veşnice în anul 2021. Conform organizatorilor, ProEtnica este un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a patrimoniului cultural naţional, fapt confirmat în cele 17 ediţii de până acum.