Cu cele peste 1,2 miliarde de euro alocate din PNRR pentru modernizarea managementului deşeurilor, autorităţile şi-au asumat peste 50 de reforme. Principalul obiectiv al autorităţilor, prevăzut pentru anul 2025 în pachetul economiei circulare, este de a creşte gradul de reciclare la 55%, în condiţiile în care, conform Eurostat, media reciclării din ţara noastră este în prezent de numai 11%, faţă de 45% la nivel european. Totodată, se intenţionează reducerea până în anul 2035 la 10% a cantităţii de deşeuri municipale depozitată în gropi de gunoi.
În acest scop, la nivelul comunităţilor, pentru colectarea selectivă a deşeurilor, Guvernul propune un proiect cu finanţare din PNRR şi bugetul de stat care le va permite primăriilor să instaleze aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, până la 30 iunie 2026. O insulă ecologică, care deserveşte în medie 200 de locuitori/apartamente, este compusă din containere subterane sau supraterane, protejate faţă de accesul neautorizat, vandalism sau animale. Ele permit accesul cu card şi includ un modul GSM pentru transmisie informaţii, bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare pentru toate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare.

UAT-urile pot beneficia de fonduri în funcţie de numărul de locuitori, o eco-insulă la circa 1.000 de locuitori, iar rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. Conform ghidului de accesare a fondurilor europene, valoarea maximă eligibilă este de 14.550 euro/eco-insulă, fără a include eventualele lucrări de construcţii-montaj necesare pentru înfiinţarea insulelor. Solicitările eligibile se referă la achiziţia eco-insulelor, la informarea şi pregătirea populaţiei pentru folosirea lor, dar şi la instalarea şi punerea în funcţiune a containerelor, a sistemelor de citire a informaţiilor de pe card, a bazei de date. „Insulele ecologice digitalizate sunt utile în orice localitate, fie că discutăm despre oraşe mari sau localităţi mici. Sistemele de colectare propuse au un impact major asupra comunităţilor, având un aspect modern, un impact redus asupra sănătăţii publice şi reprezentând o metodă mult mai sigură de colectare a deşeurilor”, explică Ştefan Blaer, CEO Best Tools Company.

Best Tools este o companie specializată în dezvoltarea conceptului „Oraş Inteligent”, care pune la dispoziţie nu doar instalaţiile ci şi consultanţa, training-ul şi service-ul la nivel naţional. Ea a instalat platformele subterane, semiîngropate şi supraterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor în oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, Alba Iulia, Floreşti, Turda, Tăşnad, Luduş, Cernavodă etc.