Reprezentanţi ai AMR, alături de macedoneni din toate colţurile lumii, ajung în satul Galicnick din Macedonia, la Festivalul de nuntă, cunoscut în toată lumea

Reprezentanţi ai Asociaţiei Macedonenilor din România sunt prezenţi în săptămâna 11-17 iulie în Macedonia, la Festivalul Nunţii tradiţionale din Galicnik, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului, recunoscut în întreaga lume.

0

Festivalul este mai mult decât o incursiune în tradiţiile şi obiceiurile macedonene, este o comoară culturală ce adună în satul rămas pustiu de-a lungul anuluivizitatori şi personalităţi. În fiecare an, în luna iulie, în apropierea zilei de Sfântu Petru (pe rit vechi), în Macedonia, în mijlocul parcului naţional Mavrovo, în localitatea Galicnik, are loc un ritual tradiţional de nuntă, aşa cum macedonenii au aflat de la străbuni. Cătunul, situat în vârf de munte, cu o arhitectura aparte, este locul în care are loc nunta la care visează să fie protagonişti mulţi tineri macedoneni. Cei care promovează acest obicei străbun mai bine şi care îşi dovedesc şi dragostea sinceră sunt aleşi să fie protagonişti. Nunta are loc ca în basme, trei zile de întoarcere la autentic, trei zile cu muzică tradiţională, dansuri specifice zonei şi costume populare vechi scoase din lăzile de zestre. Trei zile în care această localitate devine scena unui eveniment real de viaţă la care participă inclusiv preşedintele Macedoniei, Stevo Pendarovski, dar şi alţi ambasadori şi demnitari.

Mirii acestei ediţii sunt Ilcho Dimitrov şi Elena Durovska

„Este impresionant să participi măcar o dată la acest festival de nuntă, este remarcabil să vezi cum de aproape cinci decenii oamenii se întorc la origini, indiferent de locul din lume în care i-a dus viaţa, în Galicnik, în luna iulie. În cele câteva zile ale Nunţii din Galicnick iei parte la o incursiune în istoria acestei ţări minunate, admiri costumele tradiţionale de o frumuseţe aparte, dansurile populare, muzică străbună. Ceea ce se întâmplă în această localitate este o filă de istorie. Obiceiurile acestui loc minunat sunt surprinzător de asemănătoare cu obiceiurile străvechi de nuntă din zona Olteniei”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Macedonenilor din România.

În mod tradiţional, începerea oficială a nunţii are loc în momentul aşezării steagului de nuntă şi actul simbolic de a trage în văzduh focuri de armă din casa mirelui. Nunta tinerilor căsătoriţi are loc în biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Galicnik.

Facebook Comments