27 iunie ar trebui să fie o zi decisivă pentru proiectuil ilegal de la Cârcea al Lidl România, dar şi pentru bugetul familiei Pupăza. Magistraţii au acordat un termen nou părţilor implicate în litigiul privind construcţia ilegală a Centrului Logistic al concernului german, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Consiliul Judeţean Dolj (CJ Dolj) şi Lidl România angajându-se să găsească o soluţie amiabilă pentru a rezolva încălcarea legii de care se face vinovat, în egală măsură, primarul comunei Cârcea, cel care a vândut terenurile, şi Consiliul Judeţean Dolj, instituţia care a eliberat autorizaţia de construcţie cu grave probleme de legalitate. Conform unor surse bine informate de la Bucureşti, confirmate şi de către persoane implicate din Craiova, ca urmare a unor presiuni de natură politică atât la nivelul ministerului, cât şi al Ambasadei Germaniei la Bucureşti, generalii şi-ar fi dat acordul ca imensul depozit de la Cârcea să fie finalizat, iar Lidl România să susţină financiar modificările radarului, care face parte din sistemul de siguranţă naţională, astfel încât parametrii tehnici ai acestuia să nu mai fie afectaţi de regimul de înălţime al construcţiei. În acest fel, familia Pupăză ar rămâne cu milioanele de euro în buzunar, Lidl România şi-ar vedea centrul logistic finalizat, iar armata ar rezolva problema radarului de la Cârcea.
Numai că socoteala celor trei părţi implicate în tranzacţie nu se potriveşte deloc cu latura penală a acestei afaceri urât mirositoare! Este evident pentru orice jurist cu o minimă experienţă că, în Consiliul Judeţean Dolj, au fost persoane care, din neglijenţă sau direct interesate, nu şi-au făcut meseria, în timp ce, de partea cealaltă, Valerică Pupăză trebuie să dea socoteală asupra modului în care a făcut alipirea terenurilor, inducând în eroare autorităţile. Aşa după cum am dezvăluit în premieră şi în exclusivitate în urmă cu două săptămâni, când s-a prezentat în faţa notarului pentru a încheia procesul de comasare a parcelelor pe care urma să se construiască Centrul Logisitic, primarul Pupăză nu a prezentat un Certificat de Urbanism pentru Comasare, aşa după cum prevede legea, ci Certificatul de Urbanism pentru construcţia Centrului. În aceste condiţii, conform specialiştilor, actul de comasare este nul, motiv pentru care şi autorizaţia de construcţie pentru Centrul Logistic al Lidl România este nulă de drept, aşa cum, de altfel, este şi contractul de vânzare-cumpărare a terenurilor.
Având în vedre aceste noi aspecte de ordin penal ale afacerii, se pune întrebarea firească de ce o instituţie a statului vitală, precum Ministerul Apărării Naţionale, ar accepta să facă astfel de concesii, care ar crea un precedent deosebit de periculos pentru siguranţa naţională, în condiţiile în care, cu multă uşurinţă, ar putea anula autorizaţia de construcţie şi dărâma construcţia ilegală? Şi, continuând acest raţionament, cum ar accepta un magistrat al statului român, în speţă judecătorii Tribunalului Dolj, o înţelegere „tripartită“ între Ministerul Apărării Naţionale, Consiliul Judeţean şi Lidl România, având în vedere că obiectul litigiului, construcţia germanilor, este realizată în baza unor acte nule de drept, aşa cum sunt certificatul de alipire, autorizaţia de construcţie şi contractul de vânzare-cumpărare a terenului? Oare chiar atât de mare să fie înfluenţa politică a primarului PSD Valerică Pupăză încât ministrul Apărării Naţionale, tot membru PSD, să închidă ochii la noianul de ilegalităţi şi să aprobe un troc mizerabil, specific mai degrabă unui stat bananier din Africa, nu unuia care este membru al Uniunii Europene? Luni, 27.06 a.c., vom primi un răspuns la aceste întrebări!