Primăria Pleşoi este obligată de judecători să despăgubească un cetăţean cu 100 de lei pe zi pentru străzile nemodernizate ale comunei
Incompetenţa tandemului Ionescu-Bârsan, sancţionată de instanţă

Un cetăţean al comunei Pleşoi a pus „cu botul pe labe“ administraţia PSD a comunei după ce a dat în judecată primăria, pentru că nu a amenajat unele drumuri din comună, şi a câştigat definitiv şi irevocabil la Tribunalul Dolj. Magistraţii au sancţionat astfel nepăsarea şi reaua credinţă a tandemului Ionescu-Bârsan, primarul şi viceprimarul acestei comune, şi au obligat Primăria Pleşoi să îl despăgubească pe cetăţean cu 100 de lei pe zi începând din luna iunie a anului 2020. Conform calculelor experţilor, administraţia din Pleşoi are, până în prezent, de achitat peste 80.000 de lei. Şi paguba în bugetul local nu se opreşte aici şi acum...

0

Victor Nicolae Smarandache este unul dintre puţinii cetăţeni ai comunei Pleşoi care a îndrăznit „să ia taurul de coarne“ şi să se adreseze instanţelor de judecată pentru a obliga administraţia locală pesedistă să le ofere cetăţenilor condiţii de trai minimale pentru o localitate dintr-o ţară membră a Uniunii Europene. În anul 2019, când la conducerea comunei se afla acelaşi tandem dezastruos format din primarul Ion Ionescu şi viceprimarul Iulică Bârsan, Smarandache a solicitat instanţei să oblige primăria să construiască un drum de acces practicabil către şi în satul Cârstoveni şi către satul Bucicani. Prin sentinţa definitivă cu numărul 450 din luna iunie a anului 2020, Tribunalul Dolj a admis în parte solicitarea cetăţeanului şi a obligat Primăria Pleşoi să facă accesibile, prin modernizare, cele două drumuri amintite mai sus.

Numai că, în stilul lor caracteristic de nepăsare cu privire la nevoile locuitorilor comunei, autorităţile locale nu s-au obosit să pună în practică întru totul hotărârea judecătorească, motiv pentru care Smarandache a luat din nou drumul instanţelor de judecată. De această dată, el a solicitat magistraţilor de la Tribunalul Dolj amendarea „pârâtei UAT (unitatea Administrativ-Teritorială n.red.) Pleşoi“ pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti numărul 450 din 2020. În urma administrării probelor, instanţa a decis că solicitarea lui Smarandache este îndreptăţită, în sensul în care nimeni nu s-a obosit să refacă acele căi de acces, şi a dispus, printr-o sentinţă definitivă, obligarea Primăriei Pleşoi la plata către reclamant a sumei de 100 de lei pe zi de întârziere până la executarea obligaţiei stabilite prin sentinţa civilă amintită mai sus.

Situaţia este de o gravitate fără egal în istoria postdecembristă a judeţului în sensul în care, din cauza unor edili absolut incapabili să conducă destinele unor comunităţi, de suferit vor avea toţi cetăţenii localităţii. Aceste despăgubiri, mai bine de 80.000 de lei la ora publicării acestui articol, suma care cu siguranţă va mai creşte în lunile ce vor urma, vor fi achitate de la bugetul local, adică din banii plătiţi ca taxe şi impozite de toţi cetăţenii comunei. În tot acest timp, localitatea, una dintre cele mai sărace şi mai prost administrate din judeţ, va continua să arate precum un cătun din Evul Mediu timpuriu, fără minime facilităţi care să te ducă cu gândul că ne aflăm în secolul XXI. Poate că totuşi cineva din cadrul Camerei de Conturi Dolj îşi va face curaj şi le va imputa întreaga sumă celor doi conducători ai comunei, Ion Ionescu şi Iulică Bârsan, pentru că, prin majoritatea pe care o au în Consiliul Local, puteau dispune punerea în executare a hotărârii judecătoreşti iniţiale, obţinută de Victor Nicolae Smarandache.

Comună săracă, conducători bogați
În timp ce comuna Pleşoi este „scufundată“ într-o sărăcie fără precedent în judeţul Dolj, conducătorii acestei comunităţi, primarul Ion Ionescu şi viceprimarul Iulică Bârsan nu duc grija zilei de mâine. Primarul se mândreşte în fiecare an cu câte un concediu exotic prin diverse colţuri ale mapamondului, iar Bârsan este, probabil, cel mai bogat cetăţean al comunei. „Ăştia doi se lăfăie în bani în timp ce noi nu avem nici măcar nilşte drumuri decente în comună. Ce să mai vorbim de apă, canalizare sau gaze naturale… Îşi bat joc de comuna asta şi de noi, cetăţenii. La alegeri, umblă din poartă în poartă cu promisiuni şi şantaje, apoi patru ani de zile îşi văd doar propriile interese. Noi suntem proşti că nu punem mâna pe furci să îi gonim din primărie aşa cum i-am gonit la Revoluţie pe comunişti!“, ne-a spus unul dintre cetăţenii comunei, revoltat de condiţiile de trai din localitate.

În 2020, după ani de zile de dominaţie absolută, tandemul Ionescu-Bârsan a tremurat serios până la anunţarea rezultatelor alegerilor deoarece, pentru prima dată după zece ani, atât la alegerile pentru primar, cât şi la cele pentru Consiliul Local, au fost la un pas să piardă. Doar anumite manevre la limita legii şi, poate, dincolo de ea, i-au salvat, însă, în 2024, este foarte probabil ca indivizii „să fie debarcaţi“ prin votul popular.  

Facebook Comments