Pe principiul „la război înapoi, la plăcinte înainte“, conducerea IPJ Dolj a decis lista angajaţilor care vor primii salarii de excelenţă
Poliţiştii din stradă uitaţi, „eroii“ din birouri premiaţi

Situaţie revoltătoare la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj. Păstrând „tradiţia“, conducerea instituţiei a decis să recompenseze cu salarii de excelenţă, care reprezintă un procent între 30 şi 50% din salariu, acordat în plus pe o perioadă de şase luni, doar poliţişti care fac muncă de birou, ignorând complet angajaţii din stradă. Strigător la cer este că, aşa cum susţin liderii Sindicatului Poliţiştilor Dolj, niciun agent de siguranţă publică, de la poliţia rutieră ori de la Serviciul de Acţiuni Speciale nu a fost măcar propus pentru această bonificaţie.

0

Salariile de excelenţă acordate poliţiştilor (o idee bună, aplicată prost) au reprezentat mai mereu un subiect sensibil pentru Poliţia Română. Asta deoarece bonificaţia acordată de două ori pe an de către inspectoratele din ţară nu ajunge aproape niciodată în buzunarul celor care o merită, ci este împărţită, fără nicio justificare, între ofiţerii aflaţi în diverse funcţii. Aşadar, în loc să răsplătească performanţa, banii, deloc puţini, ajung în buzunarele unor favoriţi ai sistemului, unii dintre ei „abonaţi“ la această recompensă.
Asta în vreme ce simplii poliţişti, care se remarcă prin fapte deosebite, trebuie să se mulţumească cu câte vreo diplomă şi nişte cuvinte frumoase rostite de şefi în faţa presei ori prin vreo postare tristă pe pagina de facebook a instituţiei.

„Niciun agent din stradă nu a fost măcar propus“

Cu un dispreţ greu de explicat, conducerea IPJ Dolj a ţinut să ducă mai departe această „tradiţie“, astfel că în urma şedinţei Consiliului de Conducere, acolo unde au fost analizate şi aprobate propunerile de acordare a majorărilor salariale pentru semestrul al doilea al acestui an, pe lista angajaţilor care vor primi, în următoarele şase luni, bonificaţii cuprinse între 30 şi 50% din salariu, nu şi-a făcut loc niciun poliţist care face muncă în stradă. În schimb, pe lista „remarcaţilor“ apar mulţi poliţişti care „împing“ hârtii din instituţie, dar care fie ocupă vreo funcţie, fie se află în graţiile actualei conduceri a IPJ.

„Azi, 15.06.2022, este o altă zi tristă pentru majoritatea poliţiştilor din IPJ Dolj. Vorbim despre poliţiştii care chiar muncesc pe ogoarele judeţului, cei care dau cu sapa, muncitorii care îi ţin în jilţurile mult prea înalte pe cei care îşi bat joc de ei de prea mulţi ani.
O zi de tristă amintire care o să rămână în istoria neagră a IPJ Dolj, ziua în care şefii din acest inspectorat de poliţie aflat în derivă nu au propus niciun agent de siguranţă publică, niciun agent de la poliţia rutieră şi niciun luptător de la SAS la «premiile Oscar». Atenţie! Nu au fost nici măcar propuşi! Niciunul! Au luat salarii pentru lucrături de excepţie şefii, care oricum sunt integraţi de foarte mult timp cu salariile în Uniunea Europeană, abonaţii la «premiile Oscar» şi oamenii de casă ai domnilor pseudocomandanţi! Ca prin minune, au fost premiaţi foarte puţini poliţişti care chiar muncesc!
Bătaia de joc în acest inspectorat a atins cote alarmante, dar stăpânii de la Bucureşti au cataractă şi timpanul spart!“, au reacţionat reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Dolj (SPD), care acuză conducerea IPJ Dolj că nu are „ochi“ pentru poliţiştii care chiar merită să fie răsplătiţi pentru faptele lor.

Salvarea unei vieţi, un gest insuficient în ochii comandantului IPJ Dolj

Gheorghe Ilinca şi Robert Genoiu

Reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Dolj au prezentant şi câteva exemple de poliţişti care, în opinia lor, nu trebuiau să lipsească de pe lista celor care meritau să fie răsplătiţi pentru faptele lor. Este vorba despre Gheorghe Ilinca şi Robert Genoiu, poliţişti în cadrul Biroului Rutier Craiova, care, la începutul lunii mai, au salvat viaţa unei fetiţe de doar un an. Cei doi au observat, pe Calea Bucureşti, un bărbat speriat care avea în braţe o fetiţă, care era inconştientă. Gheorghe Ilinca şi Robert Genoiu au început manevrele de resuscitare şi, după aproximativ cinci minute, fetiţa a început să respire. Poliţiştii au transportat-o pe micuţă la cel mai apropiat spital, unde i-au fost acordate primele îngrijiri medicale. „Domnule împuternicit (comisarul-şef Laurenţiu Dumitrescu – n.red.), cei doi poliţişti au salvat viaţa fetiţei din fotografie. Cel care ţine copila în braţe este omul care nu ştia cum să le mulţumească celor doi poliţişti pentru că nu există încă o groapă în cimitir! Pentru că nu şi-a îngropat copilul! Ştiţi măcar cum se numesc cei doi poliţişti? Parcă acesta este un criteriu pentru acordarea premiului Oscar! Unii cu diplomele şi alţii cu banii! În conformitate cu Statutul, cum spunea purtătoarea de vorbe. Sau nu ştiaţi?
Cazul a fost mediatizat pe toate posturile de televiziune şi a fost prezentat în toată presa scrisă. Se pare că pentru dumneavoastră nu contează. Pentru dumneavoastră suntem nişte cantităţi neglijabile, nişte numere pe statul de plată“, afirmă reprezentanţii SPD.

agentul-şef Ionuţ Ghejan

Gestul celor doi colegi de la Poliţia Rutieră a fost repetat, câteva zile mai târziu, de agentul-şef Ionuţ Ghejan, din cadrul Secţiei nr.3 Poliţie Rurală Bucovăţ, care a salvat viaţa unui bărbat lângă o staţie de autobuz din Craiova. Poliţistul, aflat în timpul liber, era cu familia atunci când a văzut o persoană căzută pe trotuar. Acesta a oprit maşina personală şi i-a salvat viaţa omului care avea o criză de epilepsie. Nici acţiunile sale nu s-au dovedit a fi „suficiente“ pentru a fi măcar propus pentru salariu de excelenţă.

Campionii Inspectoratului, au primit… diplome

Alţi doi poliţişti care s-au remarcat în acest an şi care meritau cel puţin să fie nominalizaţi pentru a fi recompensaţi cu salariu de excelenţă sunt Daniel Popescu şi Florentin Corbeanu. Primul, luptător în cadrul Serviciului de acţiuni speciale, a obţinut, la finalul lunii trecute, locul 1 la Campionatul European de Karate. În schimb, Corbeanu, agent-şef principal în cadrul Biroului Rutier Craiova, este o legendă a IPJ Dolj, fiind o prezenţă constantă a concursurilor internaţionale de culturism. Şi, din luna mai a acestui an, campion european după ce a obţinut locul 1 la Campionatul European de Culturism şi Fitness, categoria Men’s Physique.

Florentin Corbeanu

„Domnule împuternicit (comisarul-şef Laurenţiu Dumitrescu – n.red.), avem încă doi poliţişti din IPJ Dolj care nu au corespuns criteriilor dumneavoastră draconice pentru a putea fi propuşi la «Oscar». (…) Ştim că aroganţa nu vă permite să primiţi sfaturi din partea sclavilor care muncesc pe plantaţia dumneavoastră de bumbac. Primul se numeşte Popescu Daniel, un poliţist tânăr care în anul 2022 a obţinut locul 1 la Campionatul European de Karate.
Al doilea poliţist se numeşte Corbeanu Florentin, iar în anul 2022 a ocupat locul 1 la Campionatul European de Culturism!
Doi campioni europeni care au fost prezentaţi în toată presa locală şi naţională şi cu care noi ne mândrim! Dar sunt ghinionişti, lucrează la ordine şi siguranţă publică, iar poliţiştii care lucrează în operativ, în stradă, au interdicţie la astfel de propuneri. Şi aceştia au fost recompensaţi conform Statutului cu diplome de merit!“, scriu reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Dolj, care se întreabă de ce niciunul dintre poliţiştii care s-au făcut remarcaţi nu a fost măcar propus pentru salariu de excelenţă, mai ales că toţi au primit diplome din partea conducerii IPJ Dolj, care le-a recunoscut astfel meritele: „(…) Pentru a nu exista interpretări, noi întrebăm de ce nu au fost propuşi, nu de ce nu au luat «Oscarul»! Poate nu merită, poate nu îndeplinesc criteriile draconice ale domnului împuternicit, poate nu au făcut cinste IPJ Dolj, poate nu sunt aşa de importanţi ca şefii care sunt abonaţi la «Oscar» pentru că au sporul de comandă 30% prea mic, poate nu ştiu să facă o cafea sau să dea aerul afară pe holurile de la reşedinţă. De ce nu au fost propuşi, domnule împuternicit, că diplome de merit le-aţi acordat?“.

Daniel Popescu

MAI promite că va analiza situaţia

După cum spuneam, acordarea salariilor de excelenţă a fost aproape de la început un subiect permanent de scandaluri, frustrări, nedreptăţi şi decizii discreţionare, astfel că mai-marii din Ministerul Afacerilor Interne erau la curent cu problemele iscate de felul în care erau acordate. Tocmai din acest motiv, la începutul acestui an, reprezentanţii MAI au anunţat că majorările salariale pe timp de 6 luni cu până la 50% pentru poliţişti vor fi analizate de către minister, prin Direcţia de management resurse umane, tocmai pentru a se evita subiectivismul acordării acestora. Astfel, pentru fiecare poliţist propus pentru acest salariu de merit va trebui să existe o notă de fundamentare riguros întocmită. „Notele vor cuprinde descrierea activităţilor şi rezultatelor profesionale obţinute în perioada supusă analizei de către persoana propusă, precum şi criteriile legale pe care se bazează propunerea, prevăzute de actele normative incidente. Se vor întocmi note de fundamentare numai pentru persoanele care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute de legislaţia incidentă. În situaţia probabilă în care numărul de propuneri formulate depăşeşte numărul de indicatori alocat unităţii, se vor înainta toate notele de fundamentare corespunzătoare fiecărei propuneri. În cadrul şedinţelor de comandă, în care se dezbat propunerile de acordare a majorării şi la care participă persoanele desemnate de organizaţia profesională, respectiv organizaţiile sindicale, vor fi fi discutate toate propunerile formulate, având la bază notele de fundamentare întocmite anterior”, se arată într-o adresă a IGPR către inspectoratele judeţene de poliţie.

comisarului-şef Laurenţiu Dumitrescu

Pe semne însă că hârtia n-a ajuns încă şi la IPJ Dolj. Ori poate că, în haosul care domneşte în instituţia de pe strada Vulturi, unde, de peste doi ani, conducerea este asigurată de „comisari voiajori“, adresa IGPR s-a pierdut. Aşa cum „se pierd“, constant, şi alte documente care vizează nereguli ce au loc chiar în „bătătura“ comisarului-şef Laurenţiu Dumitrescu…

Facebook Comments