Alin Stoica: Plafonarea preţului carburanţilor, un rău necesar

0

După luni în care preţul carburanţilor la pompă a crescut vertiginos, depăşind deja pragul de 8,5 lei pentru benzină şi 9 lei pentru unul de motorină, cred că am ajuns într-un punct critic în care statul trebuie să intervină şi să plafoneze preţurile la un nivel suportabil. Într-adevăr, plafonarea unor produse esenţiale, aşa cum sunt carburanţii, gazele ori energia, nu sunt, de cele mai multe ori, soluţiile corecte, însă vremurile excepţionale necesită decizii excepţionale.
S-a vorbit, în ultima perioadă, despre diverse metode prin care preţul combustibililor ar putea fi temperat. Una ar fi reducerea TVA. Pe hârtie, o astfel de măsură ar trebui să scadă preţul la pompă, fără să afecteze veniturile companiilor private. Însă, în realitate, mai mult ca sigur că acest lucru nu se va întâmpla. Ne-o dovedeşte exemplul Germaniei, care a tăiat cota de TVA la combustibili, doar pentru a constata că preţul la pompă a rămas la fel.
S-a vorbit şi despre o scădere a accizelor. Însă această variantă necesită un un proces de durată, pentru că nu se poate face fără notificarea Comisiei Europeane. Chiar şi atunci este destul de neclar dacă vom putem ajunge să scădem aceste accize.
Aşa că, realist, singura soluţie la îndemâna Executivului ar fi o plafonare a preţurilor, pe modelul adoptat de autorităţile din ţara vecină, Ungaria. Evident, orice decizie trebuie luată după o analiză de risc din partea Ministerului Energiei şi, foarte important, după discuţii corecte cu reprezentanţii companiilor din acest domeniu. Nicio plafonare nu se poate face pe spatele firmelor private, cărora statul trebuie să le asigure o marjă de profit. Pe de altă parte, şi reprezentanţii acestora trebuie să înţeleagă faptul că traversăm momente extrem de dificile, care necesită sacrificii pentru a putea fi depăşite.  Practic, în acest moment, o plafonare a preţurilor în jurul valorii de 7 lei pentru un litru de benzină/motorină este un „rău“ necesar.

Alin Stoica – deputat al Ligii Albanezilor din România

Facebook Comments