Noile reguli pentru firmele care colectează şi dezmembrează maşini uzate, la un pas de votul final

O iniţiativă legislativă inspirată din mai multe anchete ale publicaţiei Indiscret în Oltenia, privind haosul cimitirelor de maşini amplasate în locuri nepotrivite, este pe cale să reglementeze această situaţie.

0

Iniţiatorul proiectului, Eugen Neaţă, deputat PSD de Vâlcea, a anunţat recent că, după ce a fost adoptat de Senat, proiectul a fost votat recent de Comisia pentru industrii şi servicii. „Pentru a deveni lege, mai are de trecut de votul Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic şi apoi de votul final, în plenul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României”, a precizat Neaţă.

Obligaţii şi amenzi

Proiectul de lege va completa Legea nr. 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor scoase din uz. Astfel, potrivit iniţiativei legislative a deputatului Eugen Neaţă, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare, dezmembrare şi tratare a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi să semnalizeze activitatea pe care o desfăşoară, prin indicarea pe panouri montate în zone cu vizibilitate bună a elementelor de identificare corespunzătoare activităţii. De asemenea, operatorii vor fi obligaţi la montarea unor panouri care au ca scop împrejmuirea locaţiei pentru protejarea din punct de vedere estetic a zonei şi a prevenirii propagării zgomotelor.
Totodată, proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru firmele care colectează şi dezmembrează maşini uzate. Dacă acestea nu vor respecta noile reguli, vor fi sancţionate cu amendă între 5.000 de lei şi 10.000 de lei.

„O imagine deloc conformă cu regulile de mediu, în primul rând”

Eugen Neață

„Poziţionate la marginea localităţilor, aceste ateliere se pot vedea de la un capăt la altul al ţării, arătând publicului o imagine deloc conformă cu regulile de mediu, în primul rând. Am introdus în iniţiativa mea legislativă câteva condiţionări care să sporească intimitatea activităţii de dezmembrare a autovehiculelor şi eliminarea oricărei surse de poluare a mediului înconjurător, inclusiv la nivel vizual şi auditiv.
Mulţumesc colegilor mei deputaţi din Comisia pentru industrii şi servicii pentru susţinere şi pentru votul dat.
Reamintesc şi cu această ocazie că subiectul iniţiativei a apărut într-o discuţie cu ziariştii vâlceni şi o fac pentru a le mulţumi pentru sugestie şi pentru a încuraja pe toată lumea să ofere idei pentru îmbunătăţirea legislaţiei româneşti, în folosul nostru, al tuturor”, potrivit lui Eugen  Neaţă.

Facebook Comments