Olguţa sparge puşculiţa pentru proiectare, dar primele contracte par luate din agenda lui Solomon
O parcare şi patru arteziene, urgenţele urbanistice ale Craiovei

Încep să zboare primele milioane din mega-contractul de proiectare al Primăriei Craiova. Primele contracte subsecvente au fost semnate la finalul lunii mai şi privesc cinci obiective distincte. Este vorba despre proiectul unei parcări supraterane cu trei etaje, cel mai costisitor proiect, plus un calup de arteziene pe care municipalitatea vrea să le modernizeze sau să le edifice în perioada următoare.

0

Acordul-cadru pentru proiectare, licitat mai bine de un an şi în cele din urmă adjudecat în primăvara acestui an, face primii pui. Edilii au dat drumul primului lot de contracte subsecvente la care proiectanţii tocmiţi de primărie îşi pot da măsura talentului. Printre „urgenţele” urbanistice incluse în lista de priorităţi se află un singur obiectiv în premieră, o parcare supraterană supraetajată, restul fiind clasicele arteziene. Ca să fim corecţi, deşi raportul arteziene-parcări este de patru la unu, cel mai costisitor proiect este cel privind amenajarea unei parcări supraetajate, pentru proiectarea căreia municipalitatea pune la bătaie nu mai puţin de 1,6 milioane de lei. Contractul subsecvent nr.1: Lot 1, are în vedere potrivit datelor publicate în sistemul electronic de achiziţii publice servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru construcţii civile “Amenajare parcare supraetajată P+3 în Municipiul Craiova- zona Liceul Energetic”.

Olguţa, faţă cu „greaua moştenire” a erei Solomon

Din cele patru contracte de proiectare privind artezienele, trei nu se referă la obiective noi, ci la modernizarea unor fântâni existente. Este vorba despre artezienele realizate în primul mandat de primar al lui Antonie Solomon, care intră acum, în grup, la modernizare fie că e vorba de „Ciupercă”, fie de artezienele din Centru. În seria contractelor subsecvente la acordul-cadru se înscriu astfel: Servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru amenajări peisagistice/spaţii verzi – pentru obiectivul de investiţii „Modernizare fântână arteziană– intersecţie Bd. 1 Mai cu Bd. Ştirbei Vodă”, cu o valoare de  167.760 de lei; Servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru amenajări peisagistice/spaţii verzi – pentru obiectivul de investiţii „Modernizare fântână arteziană – Piaţa Mihai Viteazul” , cu o valoare de 629.100 lei; Servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru amenajări peisagistice/spaţii verzi – pentru obiectivul de investiţii “Modernizare fântână arteziană – Piaţa Regele Ferdinand şi Regina Maria”, cu o valoare de 146.790 de lei. Municipalitatea plusează şi cu un proiect nou, plănuind amenajarea mai multor fântâni arteziene pe unul dintre principalele bulevarde ale Craiovei. Contractul pentru Servicii de proiectare (…) pentru obiectivul de investiţii „Amenajare ansamblu fântâni arteziene pe bulevardul 1 Mai” are o valoare de 687.910 lei.

Profesioniştii chemaţi la rampă, proiectul ciuruit de RAADPFL

Trebuie spus că seria de contracte de proiectare privind amenajarea sau reamenajarea de fântâni arteziene de către firmele specializate aflate sub contract cu primăria vine aproape concomitent cu un rateu de proporţii al edililor în materie – arteziana ridicată de angajaţii RAADPFL pe Calea Bucureşti, la intersecţia cu strada Fraţii Goleşti, obiectiv demolat la puţin timp după edificare, după ce a strâns un număr record de aprecieri negative pe reţelele de socializare, culminând cu cea a primarului Lia Olguţa Vasilescu. 

Acordul-cadru de proiectare atribuit de edili unei asocieri de firme de profil are în vedere asigurarea de „servicii de proiectare constând în expertiză tehnică, audit energetic şi certificatul de performanţă energetică iniţial, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, studiu de fezabilitate, plan urbanistic de detaliu, documentaţii pentru obţinerea avizelor cerute în certificatul de urbanism şi documentaţia tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic şi detalii de execuţie, asistenţă tehnică, certificat energetic de performanţă la încheierea lucrărilor şi punctul de vedere al proiectantului, pentru construcţii existente, extinderi şi construcţii noi”, împărţite în trei loturi: construcţii civile, unităţi spitaliceşti şi amenajări peisagistice/spaţii verzi, cu o durată de patru ani şi o valoare totală de peste 135 de milioane de lei.

Facebook Comments