Mii de săteni şi zeci de atracţii la Ziua comunei Castranova

Comuna Castranova a ieşit, oficial, din pandemie, de Sf. Constantin şi Elena, când autorităţile locale şi sătenii au reluat tradiţia organizării Zilei comunei, au dat uitării constrângerile din ultimii doi ani şi s-au distrat împreună ca în vremurile bune. Deşi aflat sub semnul întrebării la început de an, la vremea întocmirii bugetelor, din cauza incertitudinii restricţiilor impuse la nivel naţional, evenimentul a beneficiat de o organizare ca la carte şi de o participare numeroasă a localnicilor, care au încins hora pe terenul comunal de fotbal, în tradiţionalul fum de la grătarele de mici.

0

Terenul de fotbal din Castranova a fost invadat, vineri, de sătenii veniţi la petrecere de ziua comunei. Mai ales că organizatorii l-au ticsit cu puncte de atracţie pentru publicul de toate vârstele. Un pluton întreg de tobogane gonflabile, trambuline, trenuleţe şi carusele îi aşteptau pe copii, la pachet cu câteva zeci de tarabe şi rulote care comercializau dulciuri, de la tradiţionala alviţă la mai noul popcorn, plus gogoşi de cel puţin patru naţii diferite. În ciuda abundenţei dulciurilor, atmosfera era totuşi dominată de grătarele de mici, tradiţionale puncte de atracţie la serbările câmpeneşti. Pe lângă deliciile culinare, asistenţa era atrasă de pe cele mai îndepărtate uliţe ale comunei de acordurile muzicale ale orchestrei, horele şi sârbele asigurând fundalul sonor pe parcursul întregii zile.

A 8-a ediţie a Zilei comunei Castranova

Potrivit primarului Dumitru Măceşanu, deşi organizată în pripă, serbarea comunei, pe care se mândreşte că a readus-o în actualitate, a meritat efortul depus, mai ales după doi ani în care locuitorii Castranovei nu au avut ocazia să se întâlnească în număr mare decât la alegeri. „Sărbătorim ziua comunei, zi pe care am reînfiinţat-o în 2012, când am candidat pentru funcţia de primar. Am spus că dacă voi câştiga, o să declarăm această zi de 21 mai drept ziua comunei Castranova şi iată că ne ţinem de cuvânt. Teoretic ar trebui să fim la cea de-a 10-a ediţie. Din păcate, şi noi ca toată omenirea am trecut prin această groaznică pandemie, care ne-a ţinut departe unii de alţii doi ani de zile, n-am putut să ne bucurăm împreună cu concetăţenii noştri, prin urmare suntem la a opta ediţie. Pot să spun că lucrăm de câteva luni la această serbare. La începutul anului nu era sigur că vor fi eliminate restricţiile şi  vom putea să organizăm sărbătoarea. Se pare că Dumnezeu ţine cu noi, lucrurile decurg conform planului, a venit lume multă, spectacolul e super, vom petrece împreună până în jurul orei 11 seara când vom încheia cu un superb foc de artificii.  E o zi frumoasă, o zi cu soare, sperăm ca locuitorii comunei noastre şi cei veniţi din altă parte să se simtă bine, să se distreze. E binevenită o zi pe an în care să ne bucurăm împreună”, a declarat primarul Măceşanu.

Dumitru Măceşanu

Locuitorii din Castranova şi cei veniţi din vecini au savurat spectacolul muzical, pe scena de pe stadion urcând pe parcursul zilei Nelu Bîţînă, Claudia Puican, Diana Bucşa, Olguţa Berbec, Lavinia Furtună, Ion Drăgan, Manuela Motocu, Horaţiu Constantinescu, Petrică Nicoară şi Formaţia Nicuşor Troncea. Edilul-şef din Castranova spune că Ziua comunei nu a afectat prea tare bugetul local, parte din cheltuielile de organizare fiind asigurate de sponsori. „Costurile aproximative se ridică în jurul sumei de 60.000 de lei. O mare parte din buget vine din sponsorizări, persoane fizice, fermieri de la noi din comună, care an de an ne ajută pentru organizarea acestei sărbători şi cărora vreau să le mulţumesc. De asemenea, ţin să mulţumesc celor care ne ajută cu spectacolul, colaboratorii noştri de la TV Folclor, în frunte cu domnul Marius Barcon, precum şi îndrăgitul nostru interpret Nelu Bîţînă, care e şi fiu al satului şi care ne ajută în fiecare an. Ne sunt alături azi şi peste 40 de comercianţi. Sincer, mai mulţi decât ne aşteptam noi. Surprinzător e că au venit din toată ţara. Sunt din Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj, dar şi din Bucureşti şi Prahova am văzut. Mă bucur că lumea e alături de noi, aşa cum şi noi, administraţia, suntem alături de ei. Lucrurile bune încep să se vadă şi la Castranova”, a mai spus Măceşanu.

Primarul Măceşanu, cu un ochi la spectacol şi cu unul la finanţare

Deşi în toiul petrecerii, primarul comunei a trecut în revistă şi principalele investiţii înfăptuite sau doar planificate la nivelul comunei, restul anului anunţându-se unul destul de încărcat pentru autorităţile locale din Castranova. „Am preluat în 2012 o comună care rămăsese jos de tot. Avem proiecte puse în operă deja, unele la care se lucrează, proiecte la care aşteptăm finanţare. De la o comună preluată în 2012 fără iluminat public, fără puncte sanitare în şcoli, cu sobe din care ieşea fumul peste copii, putem spune acum că toate şcolile şi grădiniţele sunt renovate, cu centrale proprii, modernizate la nivelul anului 2022. Acum lucrăm la sediul nou de primărie, am asfaltat un nou drum de 6 km, am introdus sistemul de alimentare cu apă, acum lucrăm la o staţie de clorinare şi pompare tot pentru Puţuri, pentru că pe timpul verii necesarul de apă e mai mare şi staţia pe care o avem nu face faţă. Lucrăm de asemenea la canalizarea de la Castranova. Cu multă muncă şi seriozitate, putem să spunem că luminiţa de la capătul tunelului se vede deja. În plus, pe programul Saligny am depus patru proiecte: două drumuri comunale, introducerea canalizării şi pentru satul Puţuri şi introducerea alimentării cu gaze în întreaga comună. Aşteptăm să vedem ce finanţare prindem, că de lucru avem, slavă Domnului”, a precizat primarul Dumitru Măceşanu.

Facebook Comments