Un pas mic pentru om, un salt uriaş în bugetul local
Cât mai costă să traversezi Calea Bucureşti: 3 milioane de euro şi ceva mărunţiş

Proiectul primăriei de realizare a unei noi intersecţii pe Calea Bucureşti tocmai ce s-a scumpit cu 50 la sută. Ce-i drept, edilii nu au făcut mare lucru pentru asta, doar au lăsat să treacă trei ani de zile de la realizarea SF-ului până la întocmirea proiectului tehnic. Restul au făcut inflaţia, explozia de preţuri la materialele de construcţii şi Agenţia de Mediu, care a dăruit şi ea masa cu câteva sute de arbori a căror plantare cade tot în sarcina edililor.

0

Proiectul despre care este vorba, unul aflat pe agenda edililor craioveni de decenii, prevede realizarea unei noi căi de comunicaţie pentru cartierul Rovine cu principala arteră rutieră a oraşului, prin strada Traian Lalescu. Investiţia atinge acum un nou record în materie de costuri, ajungând să fie estimată la peste 16 milioane de lei. Precedentul record la acelaşi obiectiv de investiţii se ridica la doar 11 milioane de lei şi fusese înregistrat la nivelul lunii mai a anului 2019, când Consiliul Local Municipal a aprobat SF-ul. Între timp au trecut trei ani şi pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local a aterizat un nou proiect de hotărâre. „Se aprobă actualizarea devizului general pentru obiectivul de investiţii «Străpungere str. Traian Lalescu-bvd. Calea Bucureşti», astfel: Valoarea totală (inclusiv TVA) 16.206.072,65 lei din care construcţii montaj (C+M) (inclusiv TVA) 9.172.478,01 lei. Durata de execuţie a investiţiei – 8 luni, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Art.2. Pe data prezentei hotărâri, se modifică în mod corespunzător Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.250/2019”, prevede documentul.

Edilii se vaietă de scumpiri

Principalul motiv invocat în favoarea modificării devizului investiţiei este scumpirea materialelor de construcţie necesare la realizarea străpungerii, de la ţevile de PVC până la banalul nisip, scumpire care a fost adusă la cunoştinţa edililor de către proiectantul lucrării, la începutul acestei luni. „Prin adresa nr. 76/02.05.2022, înregistrată la Primăria Municipiului Craiova cu numărul 83306/06.05.2022, proiectantul ne aduce la cunoştinţă faptul că valoarea actualizată este motivată de creşterile care au avut loc pe piaţa de specialitate, în perioada cuprinsă între momentul aprobării Studiului de fezabilitate şi până în prezent. Preţurile materialelor care au o pondere majoră în proiect şi au avut creşteri semnificative sunt: balast (20%), piatră spartă (35%), nisip (30%), fier (50%), conductă PVC (40%), conform estimărilor din piaţă”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

O „atenţie” de 300.000 de lei, de la Mediu

La urcarea spre văzduh a cheltuielilor necesare pentru investiţia primăriei a contribuit, din câte arată documentaţia înaintată consilierilor locali, şi o autoritate a statului. Este vorba despre Agenţia de Mediu, care a condiţionat acordarea avizelor necesare demarării lucrărilor de efectuarea unei ample campanii de plantare de copaci pe arterele avute în vedere de primărie. Este vorba, potrivit raportului municipal, de câteva sute de arbori, conifere şi salcâmi, care ar urma să fie plantaţi pe strada Traian Lalescu şi pe strada Henri Coandă, cea care o continuă peste bulevard. „De asemenea, în urma studiului de impact asupra mediului, discuţiilor şi prevederilor din etapa premergătoare obţinerii acordului Agenţiei de Protecţie a Mediului, proiectul a fost suplimentat cu lucrări la faza P.T., condiţionate în vederea obţinerii avizului favorabil. Pe strada Henri Coandă s-a dispus relocarea / defrişarea arborilor şi plantarea unei bariere vegetale de coniferi de talie mare din specia Cupressocyparis Leylandii (800 arbuşti), iar pe strada Traian Lalescu plantarea unui număr de 104 Salcâmi Globulari”, se arată în raport. Potrivit documentaţiei municipale, plantările solicitate de cei de la Mediu ar adăuga la nota de plată peste 300.000 de lei.

Facebook Comments