Nicolae Sarcină, inginerii financiare cu banii statului

Deşi în majoritatea zonelor ţării vremea ingineriilor financiare care au pus pe butuci economia românească a trecut de mult, se pare că în judeţul Gorj această practică atât de nocivă pentru societatea românească încă este la putere. Conform portalului de ştiri sabotorii.ro, o publicaţie online gorjeană cu o vastă tradiţie în dezvăluirea unor dedesubturi murdare ale economiei locale, controversatul om de afaceri Nicolae Sarcină a pus în aplicare un plan diabolic de devalizare a firmelor sale aflate în insolvenţă. Sunt acuzaţi magistraţi ai Tribunalului Gorj, lichidatori speciali şi administratori speciali care ar sprijini din umbră acest mecanism murdar care aduce grave prejudicii bugetului statului.

0

Jurnaliştii gorjeni susţin, într-o amplă anchetă jurnalistică, faptul că Nicolae Sarcină, protejat de soţia sa, Laura Mihaela Sarcină, preşedinte al Tribunalului Gorj, cere deschiderea procedurii de insolvenţă a unor firme deţinute de el, după care, cu sprijinul judecătorului sindic şi al lichidatorului, aprobă un plan de reorganizare pe care nu îl respectă niciodată. Pe parcursul aplicării sale defectuoase, omul de afaceri gorjean ar avea grijă „să dreneze“ societăţile aflate în insolvenţă de activele valoroase, cumpărându-le la preţuri subevaluate prin intermediul altor firme aflate sub influenţa sa, în acest mod creditorii, printre care şi statul român, fiind grav prejudiciaţi.

Pentru a-şi susţine concluziile, ziariştii oferă şi un exemplu concret: procesul de insolvenţă a societăţii Succes Nic Com SRL, cea sub a cărei „umbrelă“ se aflau reţeaua de magazine „Succes“ şi Târgul auto „Succes“. În anul 2015, această firmă acumulase datorii totalizând 170 de milioane de lei, dintre care aproape 20 erau la statul român. Printre creditori, pe lângă statul român prin ANAF, se numărau Banca Transilvania, Romaqua Group SA şi trei societăţi aflate sub controlul lui Sarcină: Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse (TPSUD), Grupul Reparaţii Industriale şi Montaj Excavatoare (Grimex) şi GTPD SRL. În principal, planul de reorganizare, întins pe durata a 3 ani, s-a axat pe transferul liniilor de afaceri profitabile, pentru eficientizare şi dezvoltare, către alte entităţi economice din sfera de influenţă a omului de afaceri gorjean. Prin această mişcare, se susţinea că în trei ani creanţele societăţii aflate în isolvenţă vor fi achitate. Ei bine, la şapte ani de la demararea acestei proceduri judiciare, datoriile societăţii Succes Nic Com SRL au ajuns la 250 de milioane de lei, dintre care 90 creanţe către statul român, în timp ce societăţile unde au fost transferate afacerile profitabile au înregistrat profituri. Mai mult decât atât, o parte dintre activele de valoare ale societăţii au fost vândute, în multe cazuri fără licitaţie, către alte firme din sfera de influenţă a lui Sarcină, după cum urmează: Succes Dezvoltare SRL a oferit circa 6,7 milioane de lei pentru opt spaţii comerciale şi de birouri în Tg. Jiu şi Bucureşti, trei terenuri şi staţia Peco de la Grimex; Uzina Rominex SRL a oferit 19 milioane de lei pentru Uzina Grimex; GTPD SRL era dispusă să dea 66 de milioane de lei pentru zeci de terenuri, autospeciale, clădiri, spaţii comerciale, autoturisme, autocare, autoutilitare, microbuze, TIR-uri, buldozere etc. Aceste lucruri la limita legii sau dincolo de ea, susţin jurnaliştii gorjeni de la baricada.ro, au fost sesizate de o parte dintre creditorii societăţii care invederează judecătorului sindic că fenomenul este unul clasic de devalizare a societăţii pentru ca o parte dintre creditori să nu îşi mai recupereze banii, însă, până în prezent, nimeni nu s-a obosit să ia vreo măsură. Instituţiile statului, direct interesate în recuperarea imensului debit, asistă pasive la această suveică economică pusă în practică de Nicolae Sarcină, fără a interveni în vreun fel pentru a-şi apăra interesele. Şi astfel, în cel mult un an, vom asista la un alt faliment zgomotos, care va mai face o gaură în bugetul statului de peste 15 milioane de euro.

Facebook Comments