Prăpăd în service-urile auto. Inspectorii RAR au dat amenzi de peste un milion de lei

Inspectorii Registrului Auto Român au verificat activitatea a aproximativ 1.000 de service-uri auto din toată ţara, în cadrul unei acţiuni care a vizat locaţii care nu respectă legea şi care nu pot garanta siguranţa lucrărilor de reparaţie. În urma controalelor, au fost aplicate amenzi în valoare de peste un milion de lei. Reprezentanţii instituţiei atrag atenţia şoferilor să evite service-urile neautorizate deoarece calitatea lucrărilor oferită este îndoielnică, iar riscurile la care se expun sunt mari.

0

Aproximativ 1.000 de ateliere de reparaţii maşini din toată România au fost controlate, în ultimele trei luni, de către inspectorii Registrului Auto Român. Aceştia au descoperit numeroase nereguli la foarte multe dintre service-uri, printre care efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizaţie tehnică sau faptul că „mecanicii“ nu aveau pregătirea necesară pentru a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculelor. „Registrul Auto Român este cu ochii pe cei care prestează activităţi de reparaţii auto, însă o fac în afara legii şi în condiţii care nu pot garanta siguranţa lucrărilor de reparaţie. Aproape 1.000 de ateliere de reparaţii din toată ţara au fost controlate de inspectorii RAR în ultimele 3 luni, în cadrul unor acţiuni complexe. Controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate şi legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule şi de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfăşoară activităţi de reparaţii în mod neautorizat”, se menţionează într-un comunicat al RAR.

Reprezentanţii instituţiei trag un semnal de alarmă şi spun că reparaţiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt cea mai sigură cale spre riscul de a primi servicii de o calitate proastă. „Dacă alegeţi să vă reparaţi maşina pe principiul ieftin şi rapid, într-o unitate improvizată, reţineţi că nu aveţi cum să verificaţi calitatea reparaţiilor făcute, dar vă scad şi şansele de a putea rezolva pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor. Evitaţi să mergeţi pe recomandarea unui prieten când vreţi să vă reparaţi maşina. Verificaţi cu prioritate ca service-ul să fie autorizat. În caz contrar, riscaţi să primiţi o pseudoreparaţie care poate fi un real pericol pentru securitatea voastră în trafic. Intervenţiile în sisteme de siguranţă ale autovehiculului sunt complexe şi necesită obligatoriu piese şi componente omologate”, a spus Mihai Dogărescu, şeful Departamentului supraveghere piaţă din cadrul RAR.

De asemenea, inspectorii Registrului Auto Român recomandă ca achiziţiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure, iar piesele să fie omologate. „Vânzătorul trebuie să ofere garanţie pentru produsele comercializate. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură“, se mai arată în comunicatul de presă.

Facebook Comments