După trei săptămâni de „cursuri”, craiovenii sunt aşteptaţi la proba practică de „profesorii” de la poliţia locală
Primăria Craiova şi Iridex dau meditaţii gratuite de dus gunoiul

Masterplanul judeţean de deşeuri a intrat la Craiova într-o nouă etapă: cea didactică. Reprezentanţii Primăriei Craiova şi angajaţii Iridex, cot la cot cu reprezentanţii ADI Ecodolj, le vor ţine calea craiovenilor la platformele de gunoi dintre blocuri pentru a-i instrui despre colectarea selectivă a deşeurilor. Cursul intensiv va avea o durată de trei săptămâni, după care, atenţionează edilii, încep să curgă amenzile.

0

Noua campanie de prevenţie a municipalităţii, derulată împreună cu operatorul judeţean Iridex şi ADI EcoDolj a fost anunţată, într-o conferinţă de presă, de viceprimarul Aurelia Filip. Acţiunea îi vizează pe craiovenii care stau la bloc, cărora edilii şi reprezentanţii firmei de salubritate nici nu aveau cum să le facă morală până acum, de vreme ce nu le puseseră încă la dispoziţie containere speciale pentru colectarea selectivă. „Aşa cum am început activitatea de colectare selectivă la case, cu rezultate foarte bune, acum şi la blocuri vrem să facem acelaşi lucru. Înainte era mai problematic pentru că nu existau încă la blocuri containerele pentru colectarea selectivă, dar acum există şi putem demara această acţiune. Am lăsat o bună perioadă cetăţenii să se obişnuiască, am distribuit materiale promoţionale dar, de luni, atât ADI Eco Dolj cât şi Iridex şi Poliţia locală vor începe o campanie de prevenţie şi informare. Vor fi în teren 31 de echipe, cetăţenii care vin să arunce gunoiul vor fi întâmpinaţi şi informaţi timp de trei săptămâni despre colectarea selectivă. Este vorba de un proiect european şi de bani europeni şi de nişte indicatori pe care ni i-am asumat. La blocuri nu ne încadrăm încă indicatori. Trei săptămâni e o perioadă de prevenţie după care vom trece şi la amenzi. Nu ne face nicio plăcere să amendăm oamenii, dar vrem să dăm amenzi cât mai mici la UE pe fondul de mediu, pentru că toate aceste amenzi se dau tot din banii lor, din impozite şi taxe”, a declarat viceprimarul Aurelia Filip.

Mai-marii judeţeni ai gunoiului au găsit veriga slabă din masterplan: populaţia

Atât reprezentanţii primăriei cât şi cei ai EcoDolj s-au lăudat cu rezultatele bune obţinute cu colectarea selectivă pe zona de case a Craiovei, precizând însă că, per ansamblu, municipiul reşedinţă de judeţ e departe de cotele de deşeuri colectate selectiv impuse de Comisia Europeană şi asumate de întreg judeţul prin accesarea fondurilor UE destinate masterplanului de deşeuri. „De la inaugurarea staţiei de la Mofleni, în 3 săptămâni au fost procesate 350 tone de materiale de la populaţie şi agenţi economici. Din teren am observat că ceea ce se găseşte în infrastructura pentru deşeu reciclabil este conform. Problema este că foarte multe astfel de deşeuri ajung şi în pubelele pentru deşeuri reziduale şi ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple. Am identificat nişte puncte slabe ale acestei situaţii. Un prim factor este populaţia şi faptul că încă nu ştie cum să facă o colectare separată într-un mod cât mai corect”, a declarat Adela Plăcintescu, directorul ADI EcoDolj.

Poliţistul local – soldat universal

Cât despre amenzile mai sus pomenite, acestea ar trebui aplicate, după perioada de informare de trei săptămâni, de poliţiştii locali craioveni, care vor fi redirecţionaţi în patrulare în preajma platformelor de gunoi, probabil tot în echipe mixte cu Ecodolj şi operatorul de salubritate. Până la această oră, nimeni nu a putut preciza exact cum anume se vor desfăşura controalele şi cum vor identifica agenţii locali deşeurile reciclabile aruncate la pachet cu gunoiul menajer de către contravenienţi, în lipsa unor destul de urât mirositoare perchiziţii. Vom avea de-a face cu o nouă specializare în aria de competenţă a poliţiştilor locali craioveni, care au primit în ultimii ani atribuţii în disciplina în construcţii, circulaţia rutieră, spaţiile de parcare cu plată şi gestionarea platformei de plata prin SMS a parcării, iar, mai nou, au în grijă şi baza de date cu reclamaţiile telefonice ale pacienţilor care trec prin spitalele din subordinea municipalităţii.  

Facebook Comments