Sub privirile nepăsătoare ale conducerii IPJ, la Serviciul de Acţiuni Speciale Dolj se petrec lucruri ciudate
Concurs „cu cântec“, suspendat cu scandal

De-a lungul anilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj a fost o sursă inepuizabilă de subiecte pentru presa craioveană, dar şi pentru cea naţională deopotrivă. De la relaţia de notorietate a comandanţilor cu evazionişti celebri, pe vremea când returnările ilegale de TVA erau la modă, la legăturile subterane cu lumea interlopă care făcea legea în Bănie ori episodul „Ţiganiada“, care a adus o faimă nedorită capitalei Olteniei, instituţia de pe strada Vulturi a ţinut de foarte multe ori prima pagină a ziarelor ori a deschis programele de ştiri. În ultima perioadă, „ştafeta“ pare că a fost preluată de către actuala conducere a Serviciului de Acţiuni Speciale Dolj, care încearcă, cu succes am putea spune, să ducă mai departe „tradiţia“ scandalurilor. Ultimul pe listă, un concurs „cu cântec“ organizat pentru ocuparea a trei posturi de agent care a fost suspendat cu scandal chiar în ziua în care trebuiau evaluaţi candidaţii.

0

Condus, de aproape doi ani, „cu delegaţie“ de nişte personaje incolore, inodore şi insipide, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj se aseamănă acum cu o corabie fără direcţie care pluteşte încă în bătaia vântului. Evident, lipsa de autoritate a unor comisari-şefi voiajori nu avea cum să rămână fără urmări, astfel că prin multe dintre structurile subordonate au început să băltească haosul şi incompetenţa. Nu o spunem noi, ci o spun chiar unii dintre poliţişti, prin vocea sindicatelor, cum sunt Sindicatul Poliţiştilor Dolj ori Sindicatul Poliţiştilor Europeni „Europol“, care arată cu degetul în curtea Serviciului de Acţiuni Speciale Dolj, acolo unde, sub comanda comisarului -şef Lucian Sfetcu, se întâmplă lucruri din ce în ce mai bizare.

Un transfer nereuşit

Ultima ispravă din lungul şir de nereguli semnalate de către sindicalişti s-a petrecut în ultima lună, atunci când Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj a decis organizarea unui concurs pentru ocuparea a trei posturi de agent 1. Acum, poliţiştii din cadrul SAS Dolj spun că aceste angajări erau extrem de necesare. Şi nu de ieri, de azi, ci de câţiva ani, de când aceste posturi au rămas neocupate. Însă, din motive încă necunoscute, conducerea unităţii a preferat să le ţină la „sertar“. De fapt, susţin surse, şeful SAS Dolj ar fi încercat să „rezolve“ unul dintre posturi prin aducerea unui apropiat, însă nu prin concurs, ci printr-un transfer. Planul său a picat însă deoarece mutarea nu era legală. Aşa că, în ultimă instanţă, a ales să meargă pe varianta organizării unui concurs. 

Ordinele sunt făcute pentru a fi… încălcate

Totuşi, pentru că la un concurs există mereu şansa să apară un candidat mai bun decât cel „preferat“, conducerea SAS Dolj a decis să-şi ia nişte „măsuri de siguranţă“. Astfel, cu un profund dispreţ faţă de regulile MAI, responsabilii din cadrul SAS şi-au inventat propriul set de reguli în baza căruia ar fi urmat să aleagă între candidaţi. „După ce un anumit domn a «uitat» încă din anul 2018 o funcţie vacantă la SAS Dolj, acesta a încercat să facă un artificiu pirotehnic, deşi nu se pricepe, şi să ocupe funcţia vacantă fără concurs. (…) Acelaşi domn, care se crede un fel de ninja, batman sau omul păianjen, încearcă să inventeze probe care nu se regăsesc în Ordinul M.A.I. nr. 154/2004 sau Dispoziţia IGPR nr. 40/2020, pentru că el chiar crede că are o vastă experienţă în acest domeniu. Un fel de expert în materie! “, se arată într-un mesaj postat pe pagina de facebook a Sindicatului Poliţiştilor Dolj cu o săptămână înainte de organizarea concursului.

O suspendare in extremis

În ciuda semnalului de alarmă tras de sindicalişti, mai-marii IPJ Dolj au mers înainte cu organizarea concursului. Totuşi, acesta nu s-a finalizat pentru că luni – 2 mai, chiar în ziua în care cei peste 20 de candidaţi înscrişi urmau să fie evaluaţi, preşedintele comisiei a decis suspendarea concursului după ce o parte dintre membrii comisiei au înţeles că procedura de organizare este cât se poate de nelegală.

Azi, 02.05.2022, în conformitate cu Dispoziţia Şefului I.P.J. Dolj nr. 28436 din data de 31.03.2022, ar fi trebuit să se desfăşoare concursul pentru ocuparea funcţiilor vacante din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dolj. Reprezentantul nostru, membru în comisia de concurs, a adus la cunoştinţă, atât participanţilor, cât şi membrilor comisiei, că probele care urmează să fie susţinute nu respectă în totalitate Ordinul MAI nr. 154/03.03.2004 privind activităţile de educaţie fizică şi sport, precum şi Dispoziţia IGPR nr. 40/27.03.2020 pentru aprobarea Instrucţiunilor de tragere ale Poliţiei Române şi a rugat comisia ca aceste menţiuni să fie consemnate în procesul-verbal de concurs.
Deşi la data de 08.04.2022 Sindicatul Poliţiştilor Dolj a sesizat printr-o adresă înaintată şefului I.P.J. Dolj că probele de concurs nu respectă în totalitate prevederile Ordinului MAI nr. 154/03.03.2004 şi Dispoziţia IGPR nr. 40/27.03.2020, că probele sportive şi tragerea trebuie să fie două probe distincte, nu s-a întâmplat nimic. În momentul în care reprezentatul Sindicatului Poliţiştilor Dolj a solicitat consemnarea acestor menţiuni în procesul-verbal de concurs, iar un participant la concurs a cerut lămuriri cu privire la susţinerea probelor sportive, şeful comisiei a suspendat, fără nicio explicaţie, concursul până la o dată ulterioară, fapt fără precedent în istoria I.P.J. Dolj“, se arată într-un comunicat la Sindicatului Poliţiştilor Dolj.

Rămâne de văzut cum se va încheia tot acest scandal, mai ales că, aşa cum se observă, concursul nu a fost anulat, ci doar suspendat. Ceea ce înseamnă că el urmează să fie reluat, cel mai probabil… la momentul potrivit!

Facebook Comments