Ionuţ Stroe (deputat PNL): „Gazele din Marea Neagră vor asigura independenţa energetică a României”

Deputatul PNL Ionuţ Stroe spune că legea off-shore, care a ajuns în Parlament, fiind susţinută de partenerii coaliţiei de guvernare, va asigura independenţa energetică a României. În plus, susţine parlamentarul doljean, gazele ce vor fi extrase din Marea Neagră vor transforma ţara noastră într-un furnizor de securitate pentru regiune.

0

„După 4 ani de investiţii blocate în Marea Neagră, România va putea beneficia de exploatarea gazelor naturale de acolo. Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua parte a acestui an şi aici vorbim de o producţie de circa un miliard de metri cubi anual. În timp, prin deschiderea tuturor exploatărilor, România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual de consum intern şi va deveni şi furnizor de securitate energetică pentru ţările din jur“, susţine Ionuţ Stroe.
Deputatul liberal a adăugat că PNL a fost un susţinător al legii off-shore, care nu aduce decât beneficii pentru România. „Partidul Naţional Liberal a susţinut permanent în ultimii 4 ani ca legea off-shore să fie modificată pentru a crea condiţii favorabile pentru investiţii şi pentru a ajunge în final la independenţa energetică pe care ne-o dorim. Iar România să câştige şi financiar din aceste exploatări majore“, a mai spus parlamentarul.

O lege absolut necesară

Legea off-shore, un proiect vital pentru România, a fost depusă, la finalul săptămânii trecute, în Parlament, fiind semnată de liderii celor trei partide din coaliţie, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu, liderul UDMR Kelemen Hunor, precum şi ministrul Energiei, Virgil Popescu şi liderul minorităţilor, Varujan Vosganian. În forma finală a proiectului, România va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor şi se reglementează on-shore-ul.
Legea off-shore era cerută de mulţi ani de către companiile din domeniul energetic care doreau să ştie exact, înainte de a lua decizia exploatării comerciale, care erau sumele ce trebuie plătite sub formă de redevenţă statului român.
Impactul la nivel macroeconomic al proiectelor de exploatare a descoperirilor de gaze naturale, precum şi continuarea operaţiunilor de explorare şi evaluare a unor noi resurse de hidrocarburi în perimetrele off-shore din Marea Neagră, include:
– Creşterea investiţiilor de capital vor acţiona ca un catalizator pentru creşterea economică a României;
– Creşterea veniturilor bugetare;
– Crearea sau menţinerea de locuri de muncă;
– Creşterea contribuţiei la produsul intern brut;
– Creşterea securităţii în aprovizionarea energetică;
– Dezvoltarea furnizorilor locali şi a comunităţilor locale;
– Accesul la tehnologii de ultimă oră;
– Îmbunătăţirea balanţei de plăţi externe a României; – Creşterea şanselor ca România să se poziţioneze ca important pol energetic regional.

Facebook Comments