Spital privat pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice, inaugurat la Craiova

În prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost inaugurat, la Craiova, primul spital privat dedicat pacienţilor cu afecţiuni oncologice din Oltenia. Este vorba despre Centrul de Oncologie „Sfântul Nectarie”, un proiect de peste 10 milioane de euro unde bolnavii vor beneficia de tratamente specifice, gratuite.

0

„Sunt impresionat de ce am văzut azi aici, la Centrul de Oncologie „Sf.Nectarie“. Cred că este un exemplu de bună practică, iar din ce am înţeles, dincolo de această clădire şi de dotările specifice unui astfel de centru de tratament oncologic, lucrul cel mai important este că aveţi o resursă umană calificată, care poate să ofere servicii medicale de calitate pacienţilor din ţara noastră. (…) Îmi pare bine că a existat această iniţiativă“, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Unitatea sanitară, situată pe strada Caracal, este construită pe o suprafață de 18.000 mp şi cuprinde două imobile,un centru modern de radioterapie, precum şi spitalul care este dotat cu 85 de paturi.

Ministerul lucrează la o trategie naţională împotriva cancerului

Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că autorităţile lucrează deja la o strategie naţională pentru combaterea cancerului. „Există un prim draft al strategiei naţionale pentru combaterea cancerului. Sper să putem să perfecţionăm, să o aprobăm şi să existe cadrul legal care să ne permită şi evaluările necesare. (…) Politicile de prevenţie sunt inegale în România. (…) Un screening puţin performant, prezenţa tardivă la medic, lipsa resursei umane, toate astea pot duce la o incidenţă mai mare a bolii sau la cazuri complicate, cu final tragic“, a afirmat Rafila. Ministrul s-a declarat nemulţumit de felul în care s-au realizat astfel de acţiuni de prevenţie şi spune că este nevoie de o schimbare în felul în care luptăm cu această boală. „Că dau exemplu programul de screening pentru cancerul de col uterin, cunoscut sub denumirea de Babeş-Papanicolau. Noi avem în România un număr de 5 milioane de femei care ar trebui să facă, odată la câţiva ani, acest test. Din păcate, performanţa noastră la nivel naţional, a fost de 100.000 de femei pe an. Este clar că nu poţi face un screening, o dată la cinci ani, pentru cinci milioane de femei, dacă tu testezi 100.000 pe an. Programul a început în 2014 şi noi nu am reuşit să facem screening decât pentru câteva sute de mii de femei.
Aici este o problemă mai complexă. Vorbim despre educaţia pentru sănătate, educaţie personalului medical, dorinţa oamenilor ca, atunci când sunt sănătoşi, să meargă să se evalueze, să se investigheze. Trebuie să schimbăm cultura de a merge să ne tratăm când suntem bolnavi şi să mergem să verifică dacă nu cumva starea noastră de sănătate poate să fie în periocol, iar cancerul este un pericol permanent“, a mai spus Alexandru Rafila.

Dr. Michael Shenker (foto dreapta), alături de ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (foto stânga), de primarul Craiovei – Lia Olguţa Vasilescu şi de preşedintele CJ Dolj – Cosmin Vasile

La rândul său, doctorul Michel Shenker, omul din spatele Centrului „Sf.Nectarie“, unul dintre cei mai reputaţi medici oncologi din România, spune că ţara noastră are nevoie de un registru al cancerului, care ar permite identificarea zonelor cu probleme, dar şi a tipurilor de cancer care apar în diferite regiuni ale ţării. „Registrul de cancer, care nu există încă, va fi realizat probabil în urma implementării acelui program de screening la care făcea referire domnul ministru. (…) Când vom avea un registu naţional al cancerului vom şti exact cu ce ne confruntăm şi care este incidenţa cancerului în diferite regiuni ale ţării“, a declarat medicul. El a adăugat că, la nivel naţionl, rulează deja programul de screening pe parte de cancer colo-rectal şi a precizat că românii care doresc să participe la el pot lua legătura cu medicii de familie.

Facebook Comments