Liberalii au îndeplinit o simplă formalitate. Nicolae Ciucă a devenit președintele PNL, fiind singurul candidat intrat în cursă

Senatorul Nicolae Ciucă, actualul premier al României, a fost ales duminică în funcția de președinte al PNL în cadrul Congresului extraordinar al partidului, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului. Generalul în rezervă a fost, de altfel, și singurul candidat intrat în cursă, el obținând 1.060 de voturi pentru, alte 60 de voturi fiind anulate.

0

Nicolae Ciucă a declarat că forța unui partid nu stă într-un om. „Am scris pe prima pagină a moțiunii că am făcut acest demers conștient că forța unui partid nu stă într-un om. Forța partidului e dată de primari, de consilieri, de președinții consililor jduețene, de senatori și deputați, dar mai ales e dată de toți membrii PNL și de votanții noștri. Nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experiență politică și nici nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. (…) Sunt pregătit să îmi asum această funcție pentru că am încredere în experiența dumneavoastră”, le-a transmis Nicolae Ciucă colegilor.
Premierul a făcut și un apel către partidele politice din România să nu tolereze degradarea democrației, să nu tolereze atacurile la adresa valorile care au stat la baza succesului pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană și să respingă incitarea la ură și la violență.
El spune totodată că investițiile „sunt cel mai puternic medicament pentru o economie în situație de criză” și că trebuie să existe „un sistem de reglementare predictibil, guvernat de domnia legii, nu unul discreționar, un sistem care să asigure echitate, transparență și dinamism”. „Este nevoie, mai mult ca oricând, să ne asumăm domeniile unde să putem face performanță cu adevărat și să performăm. Nu putem merge otova cu toate, iar la final să ajungem nicăieri”, a susținut Ciucă.

Moțiunea lui Ciucă

Prim-ministrul a candidat la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”. În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie. „Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului”, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.
De asemenea, el vorbeşte despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL. „Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul – şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative”, se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.

Reaminitm că, în urmă cu o săptămână, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru.

Facebook Comments