miercuri, martie 26, 2025

Armata nu vrea LIDL-ul lui Pupăză lângă radarul său

Au fost săptămâni de-a rândul în care am dezvăluit modul în care, în dispreţ faţă de prevederile legale, primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, şi-a construit în curte o piscină şi un chioşc fără a avea o autorizaţie de construcţie. Am scos în evidenţă cârdăşia acestuia cu unii funcţionari din Consilul Judeţean Dolj şi prietenia strânsă a edilului cu vicepreşedintele acestei instituţii, Mihai Neaţu-Breciugă, relaţii care l-au ajutat pe Pupăză în asidua activitate de încălcare a legii. În această săptămână, vă oferim un argument în plus cu privire la modul preferenţial în care a fost tratat Pupăză de către funcţionari publici din Consiliul Judeţean Dolj, cu specificaţia că, de această dată, jongleriile urbanistice ale edilului şi prietenilor săi din Consiliul Judeţean Dolj aduc o gravă atingere intereselor strategice ale României, într-un context extrem de complicat din punct de vedere geostrategic generat de războiul din Ucraina.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Deşi nu multă lume ştie, lucru absolut firesc după cum se va putea vedea, pe raza comunei Cârcea există o instalaţie radar importantă, care aparţine Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Iniţial, importanţa sa a fost una secundară, însă după ridicarea instalaţiei militare de la Deveselu, radarul de la Cârcea a devenit vital pentru apărarea antiaeriană a României, „fiind integrat cu ceea ce este la Deveselu, astfel încât să funcţioneze ca un tot unitar“, după cum ne-au declarat surse din cadrul MApN. Despre existenţa şi importanţa acestei instalaţii aveau cunoştinţă atât primăria Cârcea, implicit primarul Valerică Pupăză, cât şi Consiliul Judeţean Dolj, lucru care reiese foarte clar dintr-o serie de documente pe care le vom prezenta acum.

Pentru avizarea pepinierei, armata este implicată…

La începutul anului 2020, Consiliul Judeţean Dolj emite un Certificat de Urbanism cu numărul 4 pentru înfiinţarea unei pepiniere şi ridicarea unul laborator şi anexe aferente. În acest certificat se menţionează că în zonă se află o unitate militară, UM 01812, care deserveşte un radar, şi totodată se solicită elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Pentru a ajunge în acest punct, solicitantul a fost obligat să obţină din partea Primăriei Cârcea un aviz favorabil, ceea ce s-a şi întâmplat în luna decembrie a anului 2019.

În acest aviz favorabil, sub semnătura primarului Pupăză, se menţionează, de asemenea, existenţa unităţii militare, lucru care certifică faptul că atât Consiliul Judeţean Dolj cât şi Primăria Cârcea ştiau foarte clar despre existenţa şi scopul acestei instalaţii militare. Mai mult decât atât, în luna ianuarie 2021, valabilitatea acestui certificat de urbanism se prelungeşte cu un an de către Consiliul Judeţean Dolj, cu menţiunea că titularul lui are obligativitatea de a obţine un aviz favorabil din partea Statului Major General – Unitatea Militară 01812. În februarie 2021, MApN dă aviz favorabil, cu respectarea strictă a proiectului depus, în speţă regimul mic de înălţime al construcţiilor care urmează să se ridice.

…Pentru terenurile vândute de familia Pupăză, toată lumea uită de radarul de la Cârcea!

Cam în aceeaşi perioadă de timp, primarul Pupăză tocmai dădea lovitura financiară a vieţii sale, vânzând către LIDL România o mare suprafaţă de teren aflată în proprietatea unor firme controlate de familia sa (SC PAM OLTENIA SUD INVEST SRL, SC PAS OLTENIA INVEST SRL şi SC VAMAGRO SRL) şi soţia sa, Mihaela Pupăză. Nemţii au condiţionat cumpărarea terenului (tranzacţie de 9 milioane de euro conform unor surse) de obţinerea unei autorizaţii de construcţie pentru un imens depozit logistic, motiv pentru care firmele proprietare au demarat procedurile de obţinere a acesteia. Terenurile pe care urma a se ridica depozitul logistic se află în apropierea pepinierei amintite mai sus, la doar ceva mai mult de două mii de metri în linie dreaptă de radarul MApN-ului de la marginea Cârcei.

Primul pas în obţinerea autorizaţiei a fost avizul dat de Primăria Cârcea la solicitarea Consiliului Judeţean Dolj, instituţia care urma să elibereze autorizaţia de construcţie a depozitului. Sub semnătura lui Valerică Pupăză, primarul-piscină al Cârcei, avizul este, evident, unul favorabil, însă fără a se mai menţiona că la eliberarea certificatului de urbanism şi, ulterior, al autorizaţiei de construcţie ar mai fi nevoie de un aviz al MApN, aşa cum se întâmplase în cazul pepinierei. Dincolo de conflictul de interese vădit făcut de Pupăză (a semnat acte care aduc familiei sale importante câştiguri financiare), amnezia cu privire la existenţa radarului şi necesitatea avizului MApN are şi o explicaţie foarte logică: regimul de înălţime al depozitului este cu mult mai mare decât al pepinierei pomicole şi exista riscul ca armata să refuze să aprobe această construcţie sau să o aprobe cu unele condiţii care i-ar fi putut nemulţumi pe viitorii cumpărători, LIDL România.

Aceeaşi ignoranţă probabil voită, având în vedere legăturile lui Pupăză cu funcţionarii din Consiliul Judeţean Dolj şi prietenia sa cu preşedintele Consiliului Judeţean din acea perioadă, Ion Prioteasa, loveşte şi specialiştii în urbanism ai CJ Dolj, care eliberează un certificat de urbanism pentru depozit fără a mai solicita avizul MApN. Acest certificat stă la baza obţinerii cu lejeritate a autorizaţiei de construcţie, iar terenul cu aceste acte „la purtător“ intră în proprietatea LIDL România, care se apucă de investiţie.

MApN solicită suspendarea autorizaţiei de construcţie a LIDL România

Nemţii bagă milioane bune de euro în construcţii până în urmă cu două luni, atunci când se trezeşte brusc armata şi informează Consiliul Judeţean Dolj, prin adresa numărul 2191 din 27.01.2022, că „Autorităţile administraţiei publice locale judeţene au obligativitatea integrării în documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului, în condiţiile legii, a zonelor supuse servituţilor aeronautice“. În încheierea adresei, cu referire directă la investiţia LIDL România, se menţionează că în zonă critică radarului intră toate construcţiile ridicate pe o rază de 5.000 de metri în jurul instalaţiei militare. Or, în linie dreaptă, depozitul nemţilor este la doar puţin peste 2.000 de metri de radarul armatei. Verbal, conducerea Consiliului Judeţean este avertizată să remedieze situaţia de la Cârcea, în sensul opririi investiţiei LIDL şi intrării în legalitate. În acest punct intervine prietenul edilului Pupăză, vicepreşedintele CJ Dolj Mihai Neaţu-Breciugă, cel care răspunde de Direcţia urbanism. „Este o greşeală a MApN, mă ocup eu să le explic că nu au dreptate“, susţinea el, după care, la câteva zile, declara triumfător că situaţia a fost lămurită, „soldaţii“ înţelegând că legea ar fi de partea Consiliului Judeţean şi, ca atare, investiţia poate continua fără probleme, spre fericirea lui Pupăză.

Mihai Neațu și Valerică Pupăză

Numai că realitatea este cu totul alta: MApN se adresează Secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Dolj pe 22.03.2022 şi solicită „suspendare executare act administrativ“, adică suspendarea autorizaţiei de construcţie emisă de direcţia din subordinea lui Neaţu! Speriaţi, cei de la LIDL opresc lucrările pentru a doua oară şi îşi angajează o casă de avocatură din Bucureşti, fiind citată alături de CJ Dolj şi firma care construieşte, în calitate de pârâtă. Pe 11 luna aceasta va avea loc primul termen, iar probabilitatea ca autorizaţia să fie anulată este una foarte mare.

„Este clar că nu s-a respectat legea. Noi, cei din armată, nu am fost introduşi în circuitul avizării aşa cum era normal şi legal. La alte lucrări din zonă ne-a fost cerut avizul, aici nu, în condiţiile în care ceea ce se contruieşte are un regim de înălţime care va afecta acurateţea instalaţiei radar pe care o avem la Cârcea!“, ne-au declarat surse din MApN. Simţindu-se păcălită, aşa cum ar face-o orice investitor de bună credinţă, LIDL România ameninţă că va solicita despăgubiri din partea CJ Dolj dacă nu va putea duce la capăt investiţia sau vor exista majorări de buget în ceea ce priveşte modificarea sa conform unor eventuale solicitări ale MApN-ului. Deşi oficial nu au declarat nimic, pe surse am aflat că oficialii LIDL România au solicitat avocaţilor să pregătească documentaţia pentru a da în judecată Consiliul Judeţean Dolj şi a solicita daune de milioane de euro: „Am fost pur şi simplu traşi pe sfoară de autorităţile judeţene şi vânzătorii terenului. Noi am fost de bună credinţă şi suntem, însă nu vom accepta niciodată costuri suplimentare ca urmare a autorizaţiilor greşite pe care le-am primit atunci când am cumpărat terenurile!“ Contactat telefonic, vicepreşedintele CJ Dolj, Mihai Neaţu-Breciugă, a declarat că instituţia din a cărei conducere face parte nu comentează acest litigiu, dar că totul se va lămuri în scurt timp. Speră el pozitiv pentru investitor şi CJ Dolj, dar juriştii armatei susţin, cu argumente solide, contrariul!

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

A fost votat bugetul județului Vâlcea: 203 milioane euro, mai mic față de bugetul pe 2024

“   1.017.746.300 lei (cca 203 milioane euro) este cuantumul Bugetului pe anul 2025, ușor mai mic față de bugetul...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI