Într-un articol publicat de site-ul www.0-100.ro, specializat în articole despre industria auto, Josephine Payne, preşedintele companiei Ford România, afirmă că Ford Craiova trăieşte cea mai bună perioadă, în ciuda dificultăţilor legate de semiconductori şi de războiul din Ucraina. Ea susţine că investiţiile pentru noi modele sunt în fază de implementare şi există perspective pentru noi angajări.
Viitorul sună bine
După cum se ştie, Ford va produce la Craiova mai multe modele, autoturisme ce vor fi dotate atât cu motoare cu ardere internă, cât şi vehicule electrice. Unul dintre ele este modelul Puma, care în 2021 a fost cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, care, din 2024, va primi o versiune complet electrică. Totodată, începând cu 2023, la Craiova se va produce un nou vehicul utilitar uşor, care din 2024 va exista şi în varianta complet electrică, compania anunţând că acest vehicul va fi viitoarea generaţie Transit Courier. În plus, un vehicul multifuncţional compact – Tourneo Courier – urmează, de asemenea, să fie produs la Craiova din 2023, cu o versiune complet electrică ce urmează a fi lansată în producţie în 2024.

Pentru a-şi atinge maximul de producţie, care este estimat la aproape 250.000 unităţi pe an, uzina va avea nevoie de mai mulţi angajaţi, deşi reprezentanţii companiei nu au avansat încă o cifră. „Vă imaginaţi că, în doar doi ani, în această uzină vom produce atât autoturisme, cât şi vehicule comerciale uşoare? Maşini cu motoare cu ardere internă şi vehicule electrice? Vom fi una dintre cele mai flexibile fabrici auto din Europa şi una dintre uzinele cu un portofoliu de produse foarte divers. Asta arată că există un viitor foarte puternic pentru Craiova. Ca uzină nu am fost niciodată atât de puternici ca acum”, a spus Josephine Payne.
Investiţii pentru „electrificarea“ fabricii

În prezent, la Uzina de la Craiova se derulează investiţii în valoare de 300 de milioane de dolari, care sunt cruciale pentru intrarea în producţie a noilor modele pe care Ford le va produce în Craiova: Ford Puma electric, Ford Transit Courier şi Ford Tourneo Courier, ambele produse în variante electrice şi pe combustie. Primul pas spre un viitor electrificat la fabrica din Craiova a fost făcut în octombrie 2019, odată cu lansarea producţiei modelului Puma mild-hybrid.
La nivel de 2021 au fost fabricate puţin peste 163.000 de automobile în Craiova, 80% din producţie fiind reprezentată de modelul Puma, restul de 20% fiind reprezentată de Ecosport, un model care va fi „retras“ la finalul acestui an.

Reamintim că, la mijlocul lunii martie, compania americană Ford a anunţat transferul proprietăţii fabricii din Craiova către Ford Otosan, cu sediul în Gölcük – Turcia, un joint venture în care Ford şi Koç Holding sunt acţionari majoritari. Reprezentanţii producătorului american susţin că, prin transferul proprietăţii, fabrica de la Craiova va beneficia de o reţea largă de competenţe şi de transfer de know-how a echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea şi construirea de vehicule comerciale şi electrice.