Stăpâne, stăpâne, mai cheamă-ţi un avocat
Spitalul de Neuropsihiatrie îşi angajează avocat să se judece cu consilierul juridic

Şefii de la „Neuro” cer aprobarea primăriei să bage mâna în buget şi să plătească servicii juridice după ce consilierul din subordine a întors armele şi a dat spitalul în judecată. Nebunia nu a început însă la Neuropsihiatrie, ci la Filantropia, care are deja dispensă de la edili de luna trecută.

0

Cum instituţiile publice nu au voie să contracteze servicii pentru prestarea cărora au deja personal angajat decât în situaţii excepţionale şi cu aprobarea forului tutelar, unitatea spitalicească are nevoie de acordul municipalităţii craiovene, mai precis a Consiliului Local Municipal. Prin urmare, pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local din 28 martie a apărut un proiect de hotărâre „privind aprobarea achiziţionării, de către Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare în litigiile/conflictele de muncă iniţiate individual de către personalul Tehnic, Economic şi Social – Administrativ (TESA), având ca obiect – drepturi băneşti, cu încadrarea în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli”.
Potrivit documentaţiei înaintate consilierilor locali, spitalul se confruntă cu o rafală de procese intentate de personalul TESA, dar nu acesta este motivul pentru care au nevoie de avocat, ci faptul că printre cei care îi cheamă în judecată se află şi consilierul juridic al unităţii medicale. „Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova prin nota de fundamentare nr. 2017/2022 solicită aprobarea achiziţionării de servicii de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare juridică, în conformitate cu prevederile art. I. alin.2 lit.b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere faptul că juristul angajat al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova a demarat demersuri juridice în nume propriu, născându-se astfel un conflict de interese”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

75 de procese intentate de personalul TESA

Documentele înaintate consilierilor locali arată că unitatea medicală are deja sumele necesare în bugetul propriu. „Totodată, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. 3 şi art. 14 alin. 4 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, angajarea cheltuielilor din bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2) se face numai în limita creditelor bugetare aprobate, nicio cheltuială din fonduri publice locale nu poate fi angajată, ordonanţată şi plătită dacă nu este aprobată, potrivit legii, şi dacă nu are prevederi bugetare şi surse de finanţare. Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova justifică faptul că a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022, în care au prevăzut fonduri/cheltuieli privind serviciile de consultanţă, de asistentă şi/sau de reprezentare juridică în sumă de 50.000 lei”. Conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie a înaintat consilierilor locali şi o hotărâre în acest sens a consiliului de administraţie, adoptată în baza unei note de fundamentare avizate de juristul instituţiei, înainte ca acesta să-i dea în judecată. Estimarea făcută la nivelul spitalului arată că suma prevăzută în buget ar fi îndestulătoare pentru a asigura asistenţa juridică în cele 75 de procese intentate până acum de personalul TESA, costul fiind calculat la 650 de lei per dosar.

Trebuie spus că nu este primul caz de acest gen, luna trecută Spitalul „Filantropia” venind în faţa aleşilor locali cu o cerere similară. Asta după ce unitatea medicală din subordinea consiliului local fusese la rândul său dată în judecată de ambii consilieri juridici din organigramă.

Facebook Comments