O „reptilă” periculoasă şi-a făcut cuibul la SAS Dolj
„Mamba cel Negru”, anchetat de conducerea IPJ pentru o serie de ilegalităţi

La mai bine de 15 ani, încă un scandal de proporţii izbucnit la Serviciul pentru acţiuni speciale zguduie Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj. Ca şi atunci, şi de această dată vorbim despre un comandant care pare să nu înţeleagă faptul că instituţia nu este moşia sa, iar subordonaţii, argaţi. Atunci era vorba despre Daniel Comisaru, comisar-şef, acum personajul principal este Lucian Sfetcu, având acelaşi grad. Dacă din abuzurile comandantului Comisaru s-a născut primul sindicat independent al poliţiştilor doljeni, Prolex, acum, continuatorul acelei organizaţii, Sindicatul Poliţiştilor Dolj (SPD) continuă lupta împotriva abuzurilor şi abaterilor disciplinare ale noului lider al „mascaţilor“, comisarul-şef Lucian Sfetcu.

0

Într-o instituţie putredă şi de multe ori impotentă, aşa cum este poliţia română, întotdeauna „peştele de la cap se împute“. Este şi cazul Serviciului pentru acţiuni speciale al IPJ Dolj, acolo unde comandantul, comisarul-şef Lucian Sfetcu, este acuzat de subordonaţii săi şi de către Sindicatul Poliţiştilor Dolj de mai multe abateri şi încălcări grave ale normelor interne. Supranumit „Mamba cel Negru“ în mai multe pamflete publicate pe pagina de Facebook a sindicatului, lui Sfetcu i se impută faptul că foloseşte maşinile de serviciu pentru a împărţi cadourile de Crăciun ale sindicatului din a cărui conducere face parte, SNPPC, că a lovit şi reparat maşina de serviciu fără a raporta incidentul şi că, într-un mod enigmatic, într-o noapte, uriaşele porţi metalice din curtea instituţiei au dispărut: „După ce a făcut praf Serviciul pentru intervenţii speciale, învrăjbind luptătorii între ei, transformând autospecialele de serviciu în poştalioane sau depozite pentru mărfuri, a schimbat aripile calului Pegas fără autorizaţie de reparaţie, iar ca un magician extraordinar, a reuşit să facă să dispară Porţile Raiului în Triunghiul Bermundelor, de pe Câmpie, surugiul ajuns printr-o întâmplare nefericită mare comandant de oşti, vrea să transforme acest Serviciu pentru intervenţii speciale într-o societate pe acţiuni. Într-un SRL cu capital privat, iar poştalioanele de intervenţie în taxiuri personale“.

Transferuri „pe sprânceană, la ordinul comisarului-şef Lucian Sfetcu“

În aceeaşi postare, Sindicatul îl acuză pe Sfetcu că trage sforile pentru a-şi aduce doi protejaţi în cadrul serviciului, o poliţistă la grupa pirotehnică şi un pirotehnist la mascaţi. „Pentru că Armata Roşie bate la porţile României, (comisarul-şef Lucian Sfetcu n.red.) a întocmit o notă veninoasă şi a chemat la oastea biroului pirotehnic o frumoasă doamnă, pentru a dezamorsa DEI-uri, grenade defensive sau ofensive, bombe sau mine antipersonal! Ce nu ştia Mamba este că acel costum pirotehnic are o greutate de câteva ori mai mare decât greutatea în viu a frumoasei doamne, pe care, cel mai probabil, ar fi transformat-o într-o secretară care să întocmească în locul lui grafice, pontaje, planuri de acţiune etc (…). Aflând despre intenţiile oneroase ale lui Mamba, prinţul din Palatul de Cleştar (comandantul IPJ Dolj, comisar-şef Laurenţiu Dumitrescu n.red.) l-a blocat la mantinelă şi i-a rupt dinţii acestui şarpe veninos, lăsându-l cu obolul în soare! (…)
Şi pentru că şarpele spaţial nu a priceput din prima că nu poate să facă ce vor muşchii lui, procesorul lui fiind unul învechit, generaţia Pentium IV (…) s-a gândit să-l transforme peste noapte în luptător pe slugoiul lui din casă, pe celebrul anonim Sifoane! După ce l-a luat cu arcanul la oastea biroului pirotehnic, după trei anişori de vechime, din care doi ani a fost în concediul de creştere a copilului, pentru că îl recomandau nefaptele de arme, tăieturile fine în gresie şi faianţă, acest pitic de grădină, parvenit precum Dinu Păturică, s-a gândit că, după ce a făcut săritura hoţului peste gardul biroului pirotehnic, să facă aceeaşi săritură şi peste gardul Serviciului pentru intervenţii speciale, asta după ce Mamba a dosit timp de 5 (cinci) ani funcţia liberă din liga a doua! Mamba vrea să întinerească lotul cu poliţişti angajaţi direct la 40 de ani!“, acuză, plastic, sindicaliştii.

Oare, în IPJ Dolj o mână mai spală pe alta?

Evident, aceste lucruri nu puteau fi trecute cu vedera de conducerea IPJ Dolj, în condiţiile în care sindicatul a depus în ultimii ani câteva sesizări pe adresa acesteia. Astfel, la început de lună februarie, a fost dispus un control de fond la Serviciul pentru acţiuni speciale Dolj, acesta finalizându-se cu o săptămână în urmă, pe 15 martie. Rezultatele nu au fost, deocamdată, comunicate, însă aşteptările în rândul Sindicatului sunt mari având în vedere gravele abateri sesizate. Totuşi, privind retrospectiv, aceste aşteptări s-ar putea să fie totuşi mult prea optimiste. În ultimii douăzeci de ani, cazurile în care anumiţi şefi de servicii sau direcţii din IPJ Dolj au fost sancţionaţi în vreun fel constituie mai degrabă excepţii decât reguli, şi asta în condiţiile în care au existat relatări despre numeroase nereguli din bătătura inspectoratului. Un caz celebru este cel al comisarului-şef Leontin Peca, fost şef al Serviciului financiar contabil din IPJ Dolj, despre care inclusiv Indiscret în Oltenia a scris că a băgat mâna adânc în bugetul instituţiei şi a girat cu semnătura sa mai multe ilegalităţi. Cu toate acestea, la verificările interne, mai-marii săi l-au scos basma curată, abia după intervenţia DNA fiind pus sub acuzare, cercetat, trimis în judecată şi condamnat.  

Facebook Comments