ADR primeşte dezlegare încă cinci ani pentru opt locuri de parcare, APM somată să-şi ia catrafusele
Războiul „agenturilor” domestice pe terenul Primăriei Craiova

Agenţia de Mediu e chemată de edili să-şi ridice staţia de monitorizare a aerului pentru instalarea căreia Primăria Craiova sacrificase un loc de parcare în parcarea proprie de pe A. I. Cuza, spaţiu pe care municipalitatea îl pusese la dispoziţie pentru trei decenii.

0

Cei de la Mediu şi-au plantat agregatul destinat măsurării automate a calităţii aerului în centrul Craiovei în curtea primăriei în urmă cu şase ani, în urma unei hotărâri de consiliu local care le încredinţa parcela respectivă de teren pentru nu mai puţin de 30 de ani. Cele trei decenii se termină însă brusc, la sfârşitul acestei luni, tot prin hotărâre de consiliu local, un proiect în acest sens aterizând pe ordinea de zi a şedinţei CLM din 28 martie. „Se aprobă încetarea dreptului de folosinţă gratuită asupra terenului în suprafaţă de 20 mp., situat în municipiul Craiova, zona «Incintă Primăria Municipiului Craiova», str. A.I. Cuza, nr.7, atribuit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj”, se arată în documentul care aşteaptă votul aleşilor locali. Potrivit documentaţiei întocmite de funcţionarii Primăriei Craiova, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.87/25.02.2016 s-a aprobat atribuirea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 30 de ani, către Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj a patru terenuri situate în municipiul Craiova, pe care sunt amplasate trei staţii automate de monitorizare a calităţii aerului şi un panou informare date monitorizare a calităţii aerului, una dintre cele patru suprafeţe atribuite gratuit agenţiei fiind terenul în suprafaţă de 20 mp, situat în incinta Primăriei Municipiului Craiova din str. A.I. Cuza nr.7.

Staţia de monitorizare, cuiul lui Pepelea din curtea primăriei

Potrivit raportului întocmit de angajaţii primăriei, amplasarea staţiei de monitorizare a calităţii aerului nu mai cadrează cu situaţia actuală a imobilului din centrul Craiovei, intrat în reabilitare şi aflat, printre altele, în aşteptarea unui aviz de la un alt for al statului, respectiv comisia de avizare a monumentelor istorice, care află pesemne de existenţa agregatului din curtea primăriei abia cu prilejul reabilitării. „La această dată, Sediul Primăriei Municipiului Craiova din str. A.I. Cuza, nr.7 a intrat în proces de reabilitare şi consolidare, fiind autorizate lucrările care privesc exclusiv imobilul-construcţie de la această adresă. De asemenea, se află în lucru proiectarea lucrărilor privind reamenajarea curţii interioare, proiect pentru care, având în vedere faptul că imobilul-construcţie este clasificat ca monument istoric, este necesară obţinerea avizului Comisiei de avizare a monumentelor istorice. În consecinţă, amplasarea staţiei automate de monitorizare a calităţii aerului de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj pe terenul aparţinând municipiului Craiova, situat în str. A.I. Cuza, nr.7, constituie un impediment în obţinerea avizelor necesare autorizării lucrărilor de reamenajare a curţii interioare din str. A.I. Cuza, nr.7”, se arată în raportul anexat proiectului de hotărâre.

APM, notificată şi evacuată

Documentaţia întocmită de funcţionarii primăriei nu dă niciun indiciu despre soarta viitoare a staţiei, singurul aspect divulgat fiind că proprietarul instalaţiei, respectiv agenţia de mediu, a fost informat să-şi caute alt loc în care să-şi mute sculele, fără a se conforma însă. „În acest sens, a fost transmisă adresa înregistrată sub numărul 37146/17.02.2022, prin care Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj a fost notificată în vederea relocării staţiei amplasate pe terenul apaţinând domeniului public al municipiului Craiova. Întrucât Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj nu a luat măsurile necesare privind relocarea staţiei automate de monitorizare a calităţii aerului situată în incinta Primăriei Municipiului Craiova, str. A.I. Cuza, nr.7, se impune încetarea dreptului de folosinţă gratuită asupra terenului în suprafaţă de 20 mp, atribuit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, prin H.C.L. nr. 87/25.02.2016”, se arată în raportul municipal.

ADR, atribuire cu repetiţie

La cealaltă extremă a relaţiilor funciare cu Primăria Craiova, ADR SV Oltenia mai primeşte de la edili încă cinci ani în care are la dispoziţie două parcele de teren situate la o aruncătură de băţ de curtea primăriei. Cele două terenuri, de 60 mp respectiv 77 de metri pătraţi, fuseseră oferite în folosinţă gratuită ADR în ianuarie 2012, pentru cinci ani, în vederea amenajării de parcări pentru maşinile instituţiei. Acordul a fost deja prelungit, tot cu cinci ani, în 2017, iar acum intră pe ordinea de zi a şedinţei CLM tot pentru o prelungire de 5 ani. Prin adresa înregistrată la Primăria Municipiului Craiova nr. 52564/11.03.2022, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia precizează că deţine un parc auto de 17 maşini (din care 8 la sediul instituţiei), cu care angajaţii fac deplasări zilnice, în toate judeţele Regiunii Sud – Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi Vâlcea), în vederea implementării şi monitorizării proiectelor contractate de beneficiari şi ţinând cont de faptul că perioada pentru care a fost încheiat contractul a ajuns la termen, solicită sprijinirea în sensul încheierii unui nou contract de atribuire în folosinţă gratuită a celor două terenuri anterior menţionate”, se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre. Merită amintit că, între ianuarie 2012 şi prezent, primăria a inaugurat o parcare de 650 de locuri, la câteva zeci de metri de sediul ADR SV Oltenia.

Facebook Comments