Vâlcea: Chimcomplex Borzeşti închide trei secţii la Oltchim

Chimcomplex Borzeşti, companie ce aparţine omului de afaceri Ştefan Vuza, a anunţat că închide pe termen nelimitat trei secţii consumatoare de gaz de la Combinatul din Râmnicu Vâlcea (fost Oltchim). Decizia survine din cauza preţului mare la gaze. De asemenea, va fi redusă la jumătate activitatea instalaţiei de sodă de la Borzeşti. Reprezentanţii Chimcomplex anunţat că, după perioada de şomaj tehnic, sunt posibile concedieri colective.

0

„Chimcomplex SA Borzeşti, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunţă măsuri pentru compensarea impactului negativ al instabilităţii energetice mondiale. Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creştere sănătoasă şi s-a consolidat în rândul celor mai performante companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în faţa unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem decişi să acţionăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieţei şi păstrarea stabilităţii companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimţim”, au declarat reprezentanţii Chimcomplex SA Borzeşti.

Acţiunile imediate pe care Chimcomplex le are în vedere pentru compensarea impactului negativ al instabilităţii energetice sunt:

– Platforma Chimcomplex Borzeşti intră în revizie generală pentru minimum trei săptămâni. Revizia este o operaţiune necesară îmbunătăţirii echipamentelor şi a tehnologiilor de fabricaţie (eficientizarea producţiei, reducerea consumurilor energetice).

– Compania este nevoită să reanalizeze activităţile secţiilor de producţie, în vederea restructurării acestora pentru a rămâne profitabile, în noile condiţii de creştere a costurilor materiilor prime.

– Angajaţii Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluţii pentru protejarea lor, însă dacă preţurile la energie nu îşi vor reveni, suntem în situaţia în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de şomaj tehnic.

– Compania are în analiză închiderea unor secţii astfel:
Pe platforma Chimcomplex Borzeşti, activitatea Secţiei Sodă se va reduce la jumătate.
Pe platforma Chimcomplex Borzeşti Rm. Vâlcea, trei secţii consumatoare de gaz se vor închide pe termen nelimitat.

Compania va proceda la comasarea diviziilor din teritoriu. Chimcomplex va continua:
– să îşi concentreze atenţia pe maximizarea producţiei de polioli/ polieteri şi a fabricării produselor pentru care este necesar un consum redus de energie. Minimizează astfel dependenţa de gaz şi energie;
– programele de investiţii aflate în derulare şi acţiunile pentru păstrarea avantajelor sale competitive, asigurând necesarul de consum de produse vitale pentru industriile din România şi ţările vecine;
– să dea valoare resurselor naţionale, în conformitate cu cele mai bune practici, pentru a ajuta industriile naţionale şi internaţionale să îşi atingă obiectivele şi a produce materialele de care societatea are nevoie.
– să fie partenerul clienţilor săi pentru dezvoltarea de produse şi servicii care aduc valoare ridicată şi care, în acelaşi timp, fabrică eficient produse chimice esenţiale.

„Rămânem realişti, ne facem scenarii de acţiune, cu vigilenţă în faţa schimbărilor economice lipsite de predictibilitate şi acoperire în piaţă. Urmărim evoluţia situaţiei energetice la nivel mondial şi regional şi ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi”, se arată în comunicatul remis presei de către companie luni, 14 martie, încheiat cu o scurtă declaraţie a lui Ştefan Vuza.

Chimcomplex este o companie strategică în România, principala producătoare şi furnizoare de substanţe chimice vitale din regiune, specializată în polioli, clorosodice şi oxo-alcooli. Deţine cele două platforme industriale la Oneşti (Borzeşti) şi Râmnicu Vâlcea (activele netoxice preluate prin cumpărare de la defuncta Oltchim SA). În anul 2021, Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,24 miliarde lei.

Facebook Comments