Imagini şocante surprinse în Ucraina. Civil neînarmat, ucis de un soldat rus în apropiere de Kiev

O înregistrare video realizată cu o dronă, obţinută de către publicaţia germană ZDF, demonstrează că armata rusă nu respectă absolut nicio regulă în războiul din Ucraina. În imagini se vede cum un civil neînarmat, care a coborât dintr-o maşină cu mâinile ridicate, este împuşcat mortal de către câţiva soldaţi ruşi aflaţi în apropiere. Investigaţia jurnaliştilor germani readuce în atenţia opiniei publice discuţiile despre posibile crime de război comise în Ucraina de către partea rusă.

0

Conform articolului publicat de site-ul ZDF, incidentul s-a petrecut în data de 7 martie, la câţiva kilometri Vest de capitala Kiev. Pe imaginile filmate de o dronă se observă un tanc rusesc, care staţiona pe marginea drumului, în apropierea unei benzinării, precum şi câţiva soldați ruşi înarmaţi cu puști. Mai multe maşini care mergeau spre Kiev observă tancul, astfel că fac rapid cale întoarsă. La fel procedează şi şoferul unui mașini de culoare argintie, care întoarce, dar care, mai apoi, opreşte şi coboară, ridicând mâinile în aer, pentru a semnala soldaţilor că nu reprezintă nicio ameninţare. Nu se cunoaşte motivul pentru care şoferul a ales să coboare, însă gestul i-a fost fatal pentru că imediat este împuşcat mortal de către soldaţii ruşi, acesta prăbuşindu-se în faţa maşinii.

Imaginile arată o crimă de război?

Jurnaliştii germani se întreabă, pe bună dreptate, dacă imagine prezintă dovada unei crime de război, acuzaţie care a mai fost folosită la adresa soldaţilor ruşi în cele 18 zile de la declanşarea invaziei. Împușcarea civililor, cu atât mai mult a persoanelor care s-au predat eviden, este interzisă, ea fiind considerată infracțiun conform Codului Penal Internațional. Publicaţia ZDF susţine că filmarea este autentică, fiind verificată de către specialişti.

Ordin să tragă în civili

Imaginile cu uciderea şoferului nu fac decât să confirme o înregistrare obţinută de către Serviciul de Securitate al Ucrainei în care un soldat rus aflat în zona Harkov spune că soldaţii au primit ordin să tragă în civili, inclusiv în copii. „„Nu suntem suficient de mulți aici, suntem înconjurați! Și ne-au dat ordin să-i împușcăm pe toți: civili, copii! Nu doar copii, toți! La naiba cu voi!”, spune soldatul în înregistrarea audio publicată sâmbătă, 13 martie, de forţele ucrainene.

Facebook Comments