Comuna vâlceană Vaideeni ar putea deveni staţiune turistică. „Avem cu ce ne mândri!“

Comuna Vaideeni, unde este cea mai cunoscută comunitate de oieri din judeţul Vâlcea, ar putea deveni anul acesta staţiune turistică de interes local, autorităţile din localitate anunţând că au parcurs mare parte din paşii necesari pentru a obţine acest statut.

0

„În luna decembrie a anului trecut, am depus documentaţia la Ministerul Turismului, iar acum aşteptăm vizita în teren a comisiei. Sperăm ca până de Paşte să clarificăm, dacă va fi cazul, toate aspectele şi să devenim cât mai curând staţiune turistică pentru că avem ce arăta şi cu ce ne mândri“, a declarat primarul localităţii, Daniel Achim Băluţă, citat de Agerpres.
El a precizat că, pentru a aduce turiştii în Vaideeni, mizează în primul rând pe tradiţiile, obiceiurile şi gastronomia din zonă, diferite de cele din celelalte localităţi din judeţ, dar şi pe turismul montan. În ultimii ani, după ce oieritul a intrat în regres, administraţia publică locală a pus bazele unui sat de vacanţă la Vârful lui Roman, la graniţa cu oraşul Horezu. „Atuul nostru este în primul rând diversitatea culturală. Vaideeniul este, ca să spun aşa, o mică Românie, în care se regăsesc tradiţii, obiceiuri şi mâncăruri din zona Olteniei de sub munte, Transilvaniei şi chiar a Moldovei, într-o îmbinare armonioasă care nu se regăseşte prin alte zone. Avem şi satul de vacanţă de la Vârful lui Roman, care se întinde pe o suprafaţă destul de mare şi care s-a dezvoltat mult în ultimii trei ani şi avem, de asemenea, avantajul de a fi în această zonă a Olteniei de sub munte, o zonă foarte frumoasă şi cu potenţial de dezvoltare din toate punctele de vedere. În ceea ce priveşte locurile de cazare, la momentul actual localitatea dispune de peste 100 astfel de spaţii, circa 40 fiind autorizate în ultimii doi-trei ani în pensiuni şi în pensiuni agroturistice“, a mai spus primarul din Vaideeni.

Un festival special

Trebuie amintit că, de peste o jumătate de secol, în ultimul weekend al lunii iunie, în comuna Vaideeni se organizează şi festivalul de folclor pastoral „Învârtita Dorului”, sărbătoare concepută ca o continuare a tradiţiilor artistice ale vieţii păstoreşti din Carpaţii Meridionali dintre Argeş şi Jiu, care-şi propune să prezinte aspecte ale vieţii păstoreşti din această zonă şi valorificarea creaţiei artistice păstoreşti, respectându-se autenticitatea populară şi specificul zonal. Evenimentul atrage constant zeci de mii de vizitatori, iar autorităţile locale fac eforturi pentru includerea festivalului în patrimoniul UNESCO.

Comuna Vaideeni a fost fondată în urmă cu trei secole de ciobanii ardeleni care au migrat din Transilvania. Se află situată la graniţa dintre judeţele Vâlcea şi Gorj, la aproximativ 7 kilometri de oraşul Horezu.
Dacă va fi autorizată, localitatea vâlceană va deveni cea de-a opta staţiune turistică din Vâlcea, după Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti, Horezu şi Voineasa, care sunt staţiuni de interes naţional, şi Brezoi şi Ocnele Mari, care sunt staţiuni de interes local.

Facebook Comments