Vâlcea: Povestea grupului de refugiaţi din Ucraina şi a motanului Gaby

Cinci refugiaţi din Ucraina care au tranzitat Râmnicu Vâlcea îndreptându-se spre Turcia, au fost cazaţi pentru două nopţi la fostul cămin de elevi Oltchim, unde primăria a alocat 42 de locuri pentru cei aflaţi în astfel de situaţii. Refugiaţii, patru tineri de origine turcă şi o ucraineancă, erau însoţiţi de motănelul Gaby.

0

O operatoare  de la staţia GPL de lângă Kaufland Nord anunţase sâmbătă, 26 februarie, la telefonul de contact 0250.731.016 că tinerii  care  opriseră pentru alimentare şi informaţii ar avea nevoie de ajutor.  Ei au fost preluaţi în scurt timp de la apel şi cazaţi la adăpost, iar  doi angajaţi din benzinărie i-au ajutat să îşi rezolve problema tehnică a maşinii.  
În timpul nopţii, animăluţul a dispărut. Întâmplarea a  fost anunţată  pe paginile de socializare, iar localnicii şi-au manifestat imediat dorinţa de a-i ajuta pe refugiaţi  să îl recupereze. Gaby a fost găsit în cele din urmă la un etaj superior al căminului. „Sunt fericit că în această lume mai există oameni buni. Vom rămâne prieteni pentru totdeauna, vom păstra legătura, iar atunci când voi mai călători undeva cu siguranţă vom trece prin România ca să îi vedem (…). Vă mulţumim pentru că ne-aţi oferit totul şi ne-aţi ajutat să ne găsim pisica.
Vă rugăm să vă rugaţi pentru Ucraina, este un lucru important şi e tot ce putem face în acest moment. Noi vrem să fie pace în lume şi acest război să se termine.”, a spus unul dintre refugiaţi. 

Tânăra din grup a povestit despre situaţia disperată în care se află familia ei rămasă acasă. „Părinţii mei şi alte rude au rămas în Ucraina, s-au ascuns în beciul casei. Locuiesc în Cernigov, la o oră distanţă de Kiev, într-o zonă ocupată de armata rusă. Oamenii au nevoie de mâncare, de apă, dar nu pot să iasă din  adăposturi”.  

Luni la prânz, grupul în formaţie completă a părăsit Râmnicu Vâlcea.

Facebook Comments